Engagemang

”Vi måste bilda folket!”

Föreningen IOGT-NTO Community i Norrköping tycker det är viktigt att folkbilda ungdomar. Därför anordnar de språkträning varje helg.

Hej Sharmarke Yusuf, ordförande i IOGT-NTO Community. Vad gör ni i er förening?
– Vi hjälper barn och unga, och ger dem kunskap de behöver, bland annat tränar vi läsning. Varje lördag och söndag träffas vi och har undervisning. Först kör vi en timme kultur och lek, sedan kör vi två timmar läsning. Då delar vi in i gruppen i tre, utifrån vilken nivå de är på. Alla får också tillgång till en app så att de kan träna matematik hemma.

Hur länge har ni hållit på?
– Föreningen startade 2017, så sedan dess. Vi tycker att det är viktigt att allmänbilda barn och unga. Vi är emot alkohol och andra droger, och om barnen inte har något att göra eller ingen plats att gå, så kan de börja röka och dricka. Vi vill stötta genom att göra aktiviteter. Vi har en fotbollsgrupp, vi gör utflykter och läger, och varje helg har vi den här undervisningen. En del kommer hit bara för att de vill prata. Förra året hjälpte vi 18 ungdomar med att skriva CV. Nu jobbar de i äldrevården på olika avdelningar.

Vad är drivkraften?
– Folkbildning. Vi måste bilda folket! Vi måste göra vad vi kan.

Mer från Accent