Växjö

Vattentorget lyser upp med solenergi

Nu får IOGT-NTO-rörelsens hus i Växjö solceller på taket. ”Vinst både ur miljö- och kostnadssynpunkt”, säger Elisabeth Ferner, ordförande i byggnadsföreningen.

I samband med ett seminarium om solenergi förra året, hade Växjö Energi, Veab, räknat på vad det skulle kosta om IOGT-NTO-rörelsens hus vid Vattentorget i Växjö installerade solceller på taket, och hur energiförbrukningen skulle se ut. Elisabeth Ferner, ordförande i byggnadsföreningen, berättar att det var då de insåg hur lönsam en sådan installation faktiskt skulle kunna vara.

– Nu räknar vi med att hela vår investering i tekniken kommer att sparas in på drygt tre till fyra år på grund av minskade utgifter för elen. Och det passar bra med den här satsningen, eftersom att vi har valt att fokusera på kostnadskontroll i föreningen i år, medan vi tidigare har koncentrerat oss på de intäkter vi har, säger hon.

Hela solcellsinstallationen kostar drygt 700 000 kronor. Men föreningen betalar långt ifrån allt själva. De ansökte om att ett bidrag motsvarande 50 procent av summan från Boverket – något som endast skulle gå igenom om kommunen gick med på att betala 30 procent. Båda förfrågningar godkändes i våras – därmed kvarstod endast 20 procent av summan för byggnadsföreningen.

Installationen kommer att ske i oktober, och planen är att hela projektet ska vara slutredovisat och klart innan det nya året tar vid.

– Vi är jätteglada över att alla ansökningar godkändes. Då blev det jubel i styrelsen – för solcellerna är en stor seger som vi är väldigt tacksamma över. Det är dessutom en vinst både för miljön och ur kostnadssynpunkt, säger Elisabeth Ferner.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer