Filmfrossa

Våra gårdar laddar för årets filmdagar

Våra gårdar ser fram mot årets filmdagar med hopp om fler biobesök framöver.

Våra gårdars biografer finns runtom i landet och är en viktig kulturspridare på många orter. Sedan 1980-talet har de årligen arrangerat speciella filmdagar där främst biografägare och medarbetare anslutna till Våra gårdars biografkedja träffats för att ta del av det kommande filmutbudet från distributörerna. På filmdagarna visas främst filmer som ännu inte är premiärsatta, varvat med seminarier och föreläsningar.

I helgen är det dags för årets filmdagar, för första gången digitala.

– Förra året fick vi ställa in filmdagarna av pandemiskäl. I år hade vi preliminärbokat Leksand för en analoga filmdagar 4 – 6 juni. Men på grund av fortsatta restriktionerna ställde vi in i början av mars, säger Lars Gillegård, biografkonsulent på Våra gårdar, och fortsätter:

– Nu kommer vi att genomföra digitala filmdagar i Leksand 5 – 6 juni. 14 filmer kommer att visas genom streaming, bland annat via plattformen Draken film. Vi genomför även ett digitalt seminarium under lördagen. Ett 70-tal deltagare är anmälda från ett 30-tal biografer. Vi prövar oss fram för att göra seminariet som biograflikt som möjligt.

Våra gårdar hoppas nu, i likhet med resten av filmbranschen och landets filmentusiaster, att publiken steg för steg ska kunna återvända till salongerna. Från den 1 juni får biografer ta in max 50 personer på anvisade platser.

– Vi tar i stort de filmer som distributörerna kan erbjuda på aktuella filmer. Men önskar alltid ett blandat utbud.

Några av de filmer som ska visas i helgen: Tove, The Father, Lena, Tigrar, Drömprinsen, Gagarine, Gunda, I morgon hela världen, Go-Go´s, Corona Film Club, Farväl Fårskallar, Quo Vadis, Aida, En runda till, Rättfärdigetens ryttare.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer