Alkoholfritt

Var tionde öl alkoholfri

Var tionde öl som säljs i Sverige är alkoholfri. Den ökade populariteten beror framförallt på bättre kvalitet och större mångfald. 

Alkoholfri öl är på frammarsch. Det är den kategori av drycker som ökade mest i försäljning i Sverige under 2018, med hela 41 procent enligt Svensk dryckesstatistik (som tas fram av Sveriges Bryggerier).

– Vi ser ökningen i alla kanaler. Systembolaget ökar försäljningen, restauranger har numera fler sorter att välja på, och ölhyllan i dagligvaruhandeln har blivit betydligt intressantare, säger Sveriges Bryggeriers vd, Anna-Karin Fondberg till nyhetsbyrån TT.

Mellan januari och juli i år har det sålts cirka 11 miljoner liter alkoholfri öl, vilket är en uppgång med 25 procent jämfört med samma period i fjol. Även hos bryggerijätten Spendrups har försäljningen av alkoholfri öl ökat stort, med 30 procent sedan juni 2018.

Enligt Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, beror ökningen på att det är en trend i samhället att vi rör oss mot allt fler alkoholfria produkter.

– Men jag tror att det framför allt beror på smaken. Nu finns ett fullgott alternativ för den som av någon anledning vill avstå från alkohol, och så var det inte tidigare, säger hon till TT.

Att brygga alkoholfri öl kan vara en komplex och dyr process. Antingen måste man avbryta jäsningsprocessen, eller så måste man ta bort alkoholen i efterhand. Alkohol är en smakbärare, men tack vare modern bryggeriteknik är den inte längre nödvändig för ett smakrikt slutresultat.

Smakutvecklingen kan vara en bärande förklaring till varför intresset ökat. Anna-Karin Fondberg säger att Svenska bryggerier var tidigt ute och har lagt mycket resurser på utveckling –  det betalar sig nu.

– Konsumenterna är kräsna och alkoholfri öl är numera en högkvalitativ produkt där man inte gjort avkall på smaken.

Nu för tiden finns inte bara ljus lager, utan också IPA, ale och porter som är alkoholfri. Framförallt är det yngre personer i storstäderna som föredrar öl utan alkohol. I samma takt som den alkoholfria ölen blir vanligare, har lättölens popularitet dalat.

Ytterligare en anledning till det alkoholfria ölets uppsving tros vara svenskarnas tilltagande hälsointresse. Fler har blivit medvetna om hur negativt alkohol påverkar kroppen.

Mer från Accent