Alkoholfritt

Var femte britt satsar på en vitare jul

En jul med mindre alkohol är målet för The Club Soda Mindful Drinking Festival som hölls i London i helgen. En undersökning visar också att 21 procent av britterna planerar att dricka mindre i jul.

Club Soda, en samlingsplats bland annat på nätet, stöder sig på en undersökning av läskedrycksföretaget Britvic. Resultatet visar att nästan häften av de engelska konsumenterna, 45 procent, tänker köpa mer läsk till julfirandet än de gjorde förra året. Var femte som svarat, 21 procent, uppger att de planerar att dra ner på alkoholen.

Julstämningen tog fart i London redan sista helgen i november när The Club Soda Mindful Drinking Festival intog trendiga Spitalfields Market i östra London. I London, som inför och under jul annars präglas av hög alkoholkonsumtion, hakade festivalen på trenden mot att allt fler är intresserade av spännande alkoholfria alternativ.

Arrangörerna hoppades på den största förändringen i köpvanor någonsin i samband med Black Friday, och på festivalen fanns stora möjligheter att fylla förråden med alkoholfria drycker inför julhelgerna.

På festivalen fanns utöver dryckerna, både kvinnlig stand-up och föredrag med interaktion på temat kärlek, sex och nyktert dejtande. Där diskuterades vad vi är rädda och oroliga för om vi ändrar vårt sätt att dricka och som hör ihop med att träffa, och behålla en partner.

Besökarna kunde också lyssna till erfarenheterna hos ”människor som du” som på olika sätt ändrat sina dryckesvanor. Och få höra om alla deras olika anledningar till det valet.

Skulle inte Stockholm också ha en alkoholfri dryckesfestival? Björn Mannervik, marknadschef för alkoholfria partnervarumärken på Spendrups, känner inte till festivalen i London, men blir nyfiken och googlar genast upp den.

–Tack för idén, skrattar han.

Han berättar om att man hängt på efterfrågan på alkoholfri öl med en brunch på Södra Teatern nyligen där bara sådan öl serverades.

Semestra i England?

Club soda ger också ut en pub- och barguide, till bra ställen för att få allt det roliga med puben utan baksmällan.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer