Vit jul

Vänersborgs kommun uppmanar till en vit jul

Vänersborgs kommun uppmanar invånarna att satsa på en alkoholfri jul – för barnens skull. IOGT-NTO-rörelsen har tjänat som inspiration.

De flesta barn och ungdomar ser fram emot att få vara lediga över jullovet. Men inte alla, för många är hemmet en otrygg plats där det förekommer missbruk och våld. Så står det i julhälsningen på Vänersborgs kommun hemsida, där invånarna uppmanas att ge sina barn en alkoholfri jul i julklapp.

Där finns också en film, där barn från Vänersborg berättar om sina upplevelser av hur vuxna blir när de dricker alkohol.

Sara Gunnarsson Forsberg. Foto: Vänersborg kommun.

Sara Gunnarsson Forsberg är drogförebyggande samordnare i Vänersborgs kommun och ansvarig för filmen En alkoholfri jul.

Varför uppmanar ni till en alkoholfri jul?

– Förra våren gjorden jag filmen, som då hade ett sommartema. Den släpptes i början av juli eftersom vi vet att svenskarnas alkoholkonsumtion ökar under semestern. Jag ville att föräldrar skulle få sig en tankeställare kring att barn faktiskt märker när deras föräldrar dricker alkohol. Nu gjorde vi om filmen med jultema istället.

Sara Gunnarsson Forsberg har mött många vuxna i sitt jobb som säger att ”man kan ju dricka lite alkohol för det märker ju inte barnen”.

– Men det gör de visst. IOGT-NTO:s fantastiska film där barn intervjuas var min inspiration. Vänersborg är för litet för att filma barnen, så därför gjorde jag en ljudupptagning istället och filmen blev animerad. Jag vill, speciellt i år med pandemin, att vuxna funderar en gång extra innan de dricker alkohol på julen.

Sara Gunnarsson Forsberg har under åtta år arbetat som stödgruppsledare och träffat många ungdomar som inte ser fram emot jul på grund av missbruk i familjen.

– Kan jag vara med och påverka någon vuxen som hade tänkt dricka alkohol på julen att välja att inte göra det så är jag glad, speciellt om det finns barn i närheten. Vi förbjuder ju inte vuxna att dricka alkohol, men vi vill att de tänker en extra gång.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Jag har fått positiva reaktioner på att vi lyfter ett sånt viktigt ämne. Många kanske tycker det är jobbigt, men de har inte hört av sig.

Vänersborgs kommun utsågs till till Årets förebyggare 2019 av CAN, Länsstyrelserna, Systembolaget och IQ vid Förebygg.nu.

Mer från Accent