Valet 2022

Valprat hos IOGT-NTO i Gamlestaden

– Det är mycket okunskap om valet, säger Fadia Charafeddin, IOGT-NTO Integrationscenter.

På IOGT-NTO:s Integrationscenter i Gamlestaden träffas kvinnorna flera gånger i veckan. Fadia Charafeddin är ordförande:

– En gång i veckan har vi sykurs och två gånger i veckan tränar vi tillsammans. Sedan ordnar vi frukostar och andra aktiviteter då och då. Under sommaren har vi varit mycket utomhus, säger hon.

Hon uppmuntrar kvinnorna att inte ta med sina barn till träffarna eftersom det då ska handla om dem.

– Det här ska vara en stund för kvinnorna. Men vi har också mys-aktiviteter, ser på film till exempel, vissa kvällar då även papporna och barnen kan följa med. 

”Vi berättar hur viktig deras röst är, att man har både rättigheter och skyldigheter i ett demokratiskt samhälle.”

Fadia Charafeddin

Under frukostmötet passar Fadia Charafeddin och Jihad Ismail, som båda är ”valambassadörer”, på att informera om valet och vikten av att rösta i en demokrati.

– Vi berättar hur viktig deras röst är, att man har både rättigheter och skyldigheter i ett demokratiskt samhälle.

Dalal Jaber, Sarie Chahraur och Fadia Charafeddin. Foto: Johanna Andersson

Sarie Chahraur, som var med och grundade Integrationscentret 1982, är också på plats. Hon beskriver hur hon som ung mamma pratade med andra mammor på öppna förskolan och insåg att de saknade en samlingsplats. 

– Förr hade vi ett tätt samarbete med kvinnofolkhögskolan, vi hade under en period femton anställda och minst hundra deltagare varje dag. Nu är det människor som jobbar ideellt som får det att gå runt. 

Hon betonar vikten av att alla bidrar, att gruppen jobbar tillsammans, och att alla vet vilket ansvar de har.  

Fadia Charafeddin säger att många kvinnor som kommer till föreningen bor i utsatta områden där röstdeltagandet är lågt.

– I mångas hemländer är valen riggade och en röst spelar inte så stor roll. Därför tänker man att det är samma sak här. Därför vill vi uppmuntra fler att rösta för de förändringar som de vill se i samhället.

Under mötet pratar de om innebörden av att rösta, och om att läsa på om de olika partierna och deras ideologier. 

Frukostmöte på Integrationscentrum i Gamlestaden. Foto: Johanna Andersson

– Vi tipsar om var man kan få information om partierna. Man kan göra en egen lista över sina prioriteringar för att enklare kunna exkludera partier som inte passar med ens egna värderingar, säger Fadia Charafeddin. 

Okunskapen är stor säger hon.

– Det är mycket okunskap om valet, och många har sagt rätt ut att de inte orkar ta reda på mer information och läsa på. Därför är det viktigt med föreläsningar som den här, när många samlas. De som inte vill rösta brukar vi prata mer med och fråga varför. Det finns alltid en större bakomliggande orsak, och då försöker vi diskutera det och ge dem information som kanske får dem att ändra sig. 

Mer från Accent