UNF

UNF lanserar spelkurser

Gamers + UNF= sant. För att motarbeta alkoholindustrins inflytande över tv-spelsvärlden utvecklar Ungdomens nykterhetsförbund kurser för alla spelintresserade.

Svenska ungdomar dricker allt mindre alkohol. Många tror att det bland annat kan bero på det den växande gamingkulturen, som gör att fler väljer spelandet framför att dricka alkohol. Det är en målgrupp UNF vill fånga upp och samtidigt uppmana till en nykter miljö för gamers.
– Vi ser att många medlemmar redan har spelintresset och att gaming i grunden är en drogfri kultur. Det gör gaming till en viktig plattform för oss, säger Olle Åkesson, projektledare och förbundskassör i UNF.

Just nu utvecklar UNF fyra studiecirklar i samarbete med studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, och Eloso förlag, som kommer att släppas under våren 2019.

– Grundtanken är att skapa ett material som inte bara ställs i en bokhylla, utan som finns online och som man ska använda på olika sätt för att lära sig något och samtidigt guida det praktiska genomförandet, säger Olle Åkesson. Planen är att man anmäler sig som grupp till studiecirklarna, där man får lära sig hur man  arrangerar olika typer av verksamhet kopplat till gaming. Genom diskussionsfrågor och uppdrag kopplas cirklarnas verksamhet till UNF:s grundvärderingar om drogfrihet och jämställdhet. De tar också hjälp av Therese Szanto, som är en kvinnlig stor e-sportprofil.

Spelkurserna handlar om hur man anordnar:
1. Ett lan. 
Från att man bestämmer sig för att skapa ett LAN, till hur man utvärderar arrangemanget på ett bra sätt.
 2. En spelcirkel. På liknande sätt som en bokcirkel, fast där man efter att ha spelat ett spel, diskuterar och recenserar det utifrån bland annat ett drogperspektiv. Cirkeln skall leda till att man skriver en recension som sedan publiceras på exempelvis plattformen Steam, en text andra spelare sedan kan läsa.
 

3. En onlineturnering. Studiecirkeln handlar om hur man livesänder och lägger upp en bra struktur för genomförandet.

 
4. Ett e-sportlag. Hur man startar ett e-sportlag: hur man ska tänka och träna, både fysiskt och i spelet för att bli en bättre e-sportare.
 
Förhoppningen är att externa aktörer så småningom använder UNF:s spelstudiecirklar som en kvalitetssäkring av sina arrangemang; att de kan utgå från riktlinjerna och uppvisa en nykter kvalitetsstämpel till sin kommun eller sponsorer. UNF oroas nämligen över att alkoholindustrin allt oftare sponsrar och får inflytande över stora gamingevent.

– Det skapar kulturer kring alkohol och droger som vi vill motverka – innan de blivit norm. Projektet som helhet och studiecirklarna är därmed även ett påverkansarbete, där vi erbjuder nyktert engagemang, skapar nyktra evenemang och bibehåller en drogfri norm. Gaming ska vara en sund kultur och kan även vara en inkörsport till att engagera sig i UNF, säger Olle Åkesson.

Mer från Accent