Nykterhetsrörelsen

UNF kampanjar för nyktra mötesplatser

Det är alldeles för ont om alkoholfria mötesplatser för unga. Det är budskapet i en stor UNF-kampanj som startade idag.

Bara var fjärde ung människa har tillgång till ett alkoholfritt ställe att umgås med sina kompisar på som är öppet sent på kvällar och på helgerna. Det visar en undersökning som UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, har låtit Yougov genomföra.

– Det finns en extremt stor efterfrågan på den här typen av mötesplatser, ett ställe att bara träffas och umgås, säger Linda Engström, förbundsordförande i UNF. Att hänga på stan eller på Max sent på kvällen är ju inte så fräscht.

Undersökningen visar att 71 procent tror att unga skulle dricka mindre om det fanns fler alkoholfria aktiviteter. På frågan om varför de dricker alkohol är det relativt få som svarar att de tycker om att vara berusade – många pekar istället på orsaker som att de inte har annat att göra eller att det är ett sätt att umgås.

Linda Engström. Foto: UNF

– Vi vet att det inte bara är nykterister som vill ha fler alkoholfria mötesplatser, det gäller också många av dem som dricker ibland, säger Linda Engström. Dessutom är det jätteviktigt att det finns stabila punkter för den som har det stökigt hemma.

Kampanjen pågår idag och i morgon. Förutom att sätta fokus på frågan om nyktra mötesplatser vill UNF göra sig mer kända bland unga.

– Alla har rätt att veta att UNF finns, annars har de ju inte chansen att gå med. Vi vill visa upp oss och sprida vårt budskap.

Runt om i landet arrangerar UNF en rad olika aktiviteter under kampanjdagarna. – Det är allt från vanlig skolvärvning till ölköpskontroller och ölkubb med den öl man fått köpa ut. Det händer saker på 15-20 orter runt om i landet. Jag tror att det här gör att vi ökar igenkänningsfaktorn, första steget är ju att folk vet att vi finns.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer