Intervju

Underbara Clara skippar alkoholnormen

Med bloggen Underbara Clara har hon över 200 000 läsare varje månad. Hon har alltid varit tydlig med sin nykterhet och hur hon ser på alkohol – vilket ofta väcker reaktioner.

Med över 230 000 unika läsare varje månad är Clara Sofia Lidström – eller Underbara Clara – en av Sveriges mest lästa bloggare och krönikör. Hon skriver om livsstilsfrågor som miljö, mat, bakning, pyssel och inredning, men också om brännande ämnen som varför nykterhet är så tabubelagt. Själv har hon aldrig druckit alkohol och sticker gärna ut hakan genom att ifrågasätta alkoholnormen i sam­hället. När Umeåfödda Clara Lidström kom upp i tonåren tog hon ett aktivt beslut att inte dricka alkohol. Den främsta anledningen var att hon ville ta avstånd från det som klasskompisarna gjorde och tyckte. Hon ville gå sin egen väg och stå utanför gemenskapen.

–  Jag fattade aldrig varför jag skulle börja dricka. Jag hade många kristna kompisar från min församling som inte drack och gick också in i Straight Edge-kulturen för att markera mitt ställningstagande. Om man inte kan passa in så kan man försöka sticka ut och hitta sin egen grej, säger Clara, som på den tiden mest tyckte att alkohol verkade vara ett dumt och dyrt nöje.

I dag ser hon det också som ett stort samhällsproblem, vilket är skälet till att hon då och då skriver om det i sin blogg och i krönikor. Och reaktionerna från läsarna låter inte vänta på sig.

–  Jag får ofta många och starka reaktioner. Folk blir väldigt upprörda och kallar mig för moraltant. Det är som att man inte får kritisera folks alkoholvanor. Men när det gäller rökning är det uppenbarligen en annan sak. Då är det okej att moralisera, vilket är helt absurt. Få inser att det som de flesta anser om rökning – att det är ofräscht och farligt – går att applicera på alkohol också, säger Clara och berättar hur otroligt arga många läsare blir på henne för att hon tycker till om romantiserandet kring alkoholen.

Du hittar Underbara Clara:s blogg på http://blogg.amelia.se/underbaraclara/
Du hittar Underbara Clara:s blogg på http://blogg.amelia.se/underbaraclara/

Vinet har flyttat in i finrummen. Det ses som kultur i första hand och kopplas ihop med mat och god smak. Folk går på vinprovningar och dricker champagnefrukost, det är inte bara accepterat utan ses som positivt i många kretsar. Vi leker ”kontinentala”, trots att vi fram till ganska nyligen inte alls levde så. Vad har hänt? Varför blev det så här? Det är intressanta, brännande frågor som jag gärna skriver om, säger Clara.

Hon upplever att det finns en stor okunskap om alkoholens skadeverkningar. Nästan alla tycker att rökare är äckliga, men glömmer att alkohol bidrar till ökat våld, sjukdomar och familjetragedier.

–  Det tycker jag är jättetråkigt. Jag står för mina argument och tar gärna diskussioner med upprörda läsare. Några har inte riktigt fattat vad jag menar. Andra har sina argument och det respekterar jag. Alla måste inte tycka likadant. Men jag skulle tro att de som blir argast är de som känner sig träffade, vilket visar hur stort problemet är. De vet kanske att de dricker för mycket och när jag skriver om det trampar jag på en öm tå. Det finns många därute som har ett riskbruk som döljs av ett ”findrickande”.

När Accents fotograf träffar Clara Lidström har hönsen just kommit till gården. Foto: Emil Nyström
När Accents fotograf träffar Clara Lidström har hönsen just kommit till gården. Foto: Emil Nyström

Men, påpekar Clara, alla läsare blir inte irriterade.

–  Många håller med mig och tackar mig för att jag tar avstånd från alkohol. Jag möts av mycket glädje och tacksamhet!

Hon konstaterar att äldre personer oftare har en liberal syn på alkohol, medan unga är mer restriktiva. Det tycker hon är en positiv utveckling.

–  Ju mer man försenar sin alkoholdebut, desto bättre är det. Även om man inte blir nykterist, så är mycket vunnet. Ofta dricker man mindre som vuxen om man alkoholdebuterat sent, säger hon.

Själv tänker hon aldrig börja dricka alkohol. Hon vill vara en förebild för sina barn – ett är tre år och den andra ligger i magen – och är helt ointresserad av en livsstil där alkohol ingår.

Hon och familjen lever ett lugnt, tillbakadraget liv på landet i en liten by utanför Umeå. De har höns och grisar och lever på det som gården ger. Ett i någon mån ovanligt livsval för en 27-åring. Men hon har sina skäl.

När hon var i tonåren dog hennes mamma i cancer. Det har gett henne perspektiv på livet och vad som verkligen har betydelse.

–  Jag vill inte slösa bort mitt liv. Jag viss­te att jag ville skaffa familj och barn tidigt och jag har jobbat målmedvetet med min karriär som bloggare och skribent. I dag ser jag mig som lyckligt lottad som kan syssla med jag älskar mest och att jag kan jobba hemifrån, i min egen takt. Det innebär att jag får vara nära min familj och naturen. Jag älskar vardagslunket, det gör mig lycklig. Jag brukar tänka att livet består av mycket vardag. Jag vill göra något bra av det, säger Clara och berättar att valet att bo billigt ute på landet även har gjort att hon kan jobba mindre – om hon vill.

–  Jag kan hämta min son tidigt på dagis. Och så gillar jag ensamheten, att få bo i fred bortom storstadspulsen. Det är livskvalitet för mig.

Mer från Accent