Trygg jul

Trygg jul med nyktert firande

Det är inte bara Vit Jul som erbjuder barn verksamhet i nykter miljö. Sedan fyra år arrangerar stiftelsen Trygga Barnen Trygg jul för barn i Stockholm som vill fira en rolig dag fylld av aktiviteter i en trygg och nykter miljö.

Julen är barnens högtid, men för många barn och unga är helgen förknippad med allt annat än julklappar och Kalle Anka på TV. För många handlar högtiden om stress, fulla vuxna och bråk. Det är för dem som stiftelsen Trygga Barnen anordnar en egen positiv och rolig jul där alla är nyktra. Förra året dök det upp 200 personer under den här speciella dagen, som brukar förläggas strax före jul.

Stiftelsen Trygga Barnen är en icke vinstdrivande organisation med syfte att hjälpa barn, unga och anhöriga i familjer med beroendeproblematik. Där anordnas stödgrupper och aktiviteter under hela året. Trygg Jul är som en festlig årsavslutning på terminen.

I år arrangeras Trygg jul-dagen i Max Lawfirms lokaler, bakom varuhuset NK i Stockholm mellan klockan 13 och 17 den fjärde advent.

– Syftet med Trygg jul är att anordna en fantastiskt rolig dag med massor av pyssel, god mat, bakning och godis. Det finns olika ”stationer” för olika typer av pyssel och vi har alltid en inbjuden artist som uppträder. Om man vill kan man ta med sig någon man känner sig trygg med. Det kan vara en förälder, ett syskon eller en kompis, säger Olivia Trygg, en av grundarna av Trygga Barnen.

Olivia Trygg, generalsekreterare för Trygga barnen. Foto: Nathalie C. Andersson
Olivia Trygg, generalsekreterare för Trygga barnen. Foto: Nathalie C. Andersson

Hon berättar att barnen som kommer är väldigt positiva till arrangemanget och många återkommer år efter år. För många är det här första mötet med Trygga Barnen och Trygg jul kan bli en väg in i organisation.

– Det är roligt att se hur stolta de är över att få berätta för sina kompisar om Trygg jul. Det är ju en av anledningarna till att vi gör detta. När barnen kommer tillbaka till skolan efter lovet har de något riktigt kul att berätta.

Det är barnen och ungdomarna som själva utformar dagen. Något alla är överens om är att det inte ska vara någon jultomte.

– Tomten förknippar många tyvärr med alkohol, det är en figur som luktar och beter sig konstigt, så det har barnen tackat nej till, säger Olivia Trygg.

Hon känner till Vit Jul-kampanjen och tycker att det är jättebra att flera organisationer bidrar till att ge alla barn en trygg och nykter julupplevelse.

Mer från Accent