Nykterhet

Tredje året för nykter cruising i Orsa

Fler ekipage än tidigare väntas till tredje upplagan av nykter cruising. Tina Thörner och en Dodge från 1950 som lottas ut är några av dragplåstren.

Den 16:e juli arrangerar IOGT-NTO i Orsa nykter cruising för tredje året i rad. Den kända svenska rallykartläsaren Tina Thörner ska delta. Och även i år kan man köpa lotter på en bil. Årets bil är en Dodge av 1950-års modell.

Redan klockan 11 på förmiddagen startar evenemanget med veteranmarknad och kolbullar. Den som vill kan få håret fixat i femtiotalsfrisyr eller rent av gifta sig. Det ges möjlighet till drive-in-vigsel där brudparet blir körda på en tur av Tina Thörner.

Barn kan köra radiostyrdabilar och elbilar. På kvällen blir det prisutdelning, bland annat för bästa ekipage, bästa femtiotalsfrisyr och bästa klädsel.

Alla som deltar i cruisingen har möjlighet att lyssna på en föreläsning med Tina Thörner. Tina Thörner, som numera är bosatt i Schweiz, flyger till Sverige och får låna en bil tack vare att ett tjugotal lokala småföretagare ställt upp som sponsorer. Anne-Marie Fröjdh, ordförande i Orsaföreningen, är mycket nöjd.

– Det är många som har bidragit. De flesta är små företag och har skänkt en tusenlapp var. De kommer att bli bjudna på en sponsormiddag på femtiotals-tema; vi serverar kalops och sedan blir det radiotårta till efterrätt, säger hon och tillägger att alla som ska laga den ursvenska maten är IOGT-NTO-medlemmar med annan bakgrund än svensk.

Hon är optimistisk vad gäller deltagandet.

– Förra året var det 70 ekipage med på cruisingen. Jag vet att det blir fler i år, säger hon. Inför nästa år har föreningen blivit erbjudna att köpa en fin bil till bra pris att använda i lotteriet.

– Nu börjar det flyta på. Vi har blivit kända och uppskattade av många. En del skrattar åt att IOGT-NTO arrangerar cruising, men de flesta tycker att det är bra och att vi gör skillnad. Det har druckits lite för mycket i den här genren. Raggarkulturen innehåller en del alkohol, säger hon.

Dagen avslutas inte förrän klockan 21 på kvällen.

Se hela programmet på nykter cruisings Facebooksida.

Läs Accents reportage från den första cruisingen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer