Nykterhet

Nykter cruising – så når IOGT-NTO i Orsa ny publik

För fyra år sedan stod IOGT-NTO-föreningen i Orsa inför en hotande konkurs. Nu har man fått snurr både på ekonomin och på en sprillans ny aktivitet: Nykter cruising.

Det är med spänd förväntan som Anne-Marie Fröjdh, ordförande i IOGT-NTO i Orsa i Dalarna, ser fram emot den första nyktra cruisingen i föreningens historia. Det är en varm lördag mitt i juli. Förutsättningarna för ett lyckat arrangemang är goda. Ändå infinner sig oron så här timmen innan invigningen.

– Man har ju ingen aning om hur många som kommer och hur stort intresset är, eftersom det är första gången vi gör detta. Vi har marknadsfört oss lokalt och på Facebook och alla vi har pratat med tycker att det låter som en jättebra idé. Men vi får se hur dagen blir. Vi räknar inte med att det blir så många det första året, säger initiativtagaren och projektansvarige Sandra Eriksson, som också är föreningens vice ordförande.

Hon har lång erfarenhet av veteranbilar från 50- och 60-talen och hela den sköna livsstil som följer med cruisingen.

Vad är egentligen cruising?

– Det är ljudet, ljuset, gräset, mullret, stämningen, bilarna, musiken, kläderna. Allt andas 50- och 60-tal och svunna tider. Man glider runt i sina bilar och visar upp sig och umgås. Det är helt enkelt sommar för mig, säger Sandra lyriskt, men tillägger att det är trist att det ofta förekommer mycket alkohol i samband med cruising.

Inte bland förarna naturligtvis, men bland övriga deltagare. Hon har under många år bland annat medverkat vid den stora cruisingen i Västerås. En skön tillställning för alla invigda – men tyvärr också ganska alkoholindränkt.

Det var i samband med en diskussion kring detta fenomen som tanken dök upp för två år sedan. Då hade Sandra varit nykterist och medlem ett ganska kort tag. Hon gick med i IOGT-NTO när hon bestämt sig för att skippa alkoholen i åtminstone ett år. Så började hon engagera sig i lokalföreningen och så blev hon kvar. Att vara med och bygga upp Orsa-föreningen är alldeles för kul och spännande för att släppa, tycker hon.

För fyra år sedan stod föreningen – som driver biografen Röda Kvarn i Orsa – inför konkurshot med 300 000 kronor minus i kassan. Spara och bygga upp ekonomin eller försvinna var alternativen. Nya ordföranden Anne-Marie Fröjdh bestämde sig för att föreningen skulle finnas kvar, inte minst för att hon såg stor potential i det 130-åriga huset med sina dryga 1000 kvadratmeter. Man stängde bion och investerade i en ny värmepanna i väntan på att få ekonomin i rullning igen. Inför valet 2010 blev bion en lokal valfråga i Orsa och samtliga politiska partier önskade ha bion kvar. Med hjälp av sponsorer blev det en nysatsning och 2012 kunde biografen öppna igen. En person anställdes på 75 procent.

– Sakta men säkert har vi fått igång verksamheten, det gäller att växa varsamt. Alla som vill använda vår lokal till verksamhet blir medlemmar och i dag är vi 75 stycken. Här hålls bland annat språkkurser och fester. Prio ett är biografen, som visar film flera kvällar i veckan. Men vi vill synas och verka på flera sätt och jobbar mycket med bland annat integration och ungdomar. Jag ser gärna att ungdomarna bli kvar här. Men då måste det skapas nya jobb och där tror jag att vi på sikt kan bidra, säger Anne-Marie Fröjdh.

Hon tände direkt på idén om en nykter cruising.

– Det känns fräscht, annorlunda och lockar en helt ny publik. Vi vill ju synas och märkas här i Orsa. Och vill få bort stämpeln att vi är stela och tråkiga! Man kan ha mycket kringaktiviteter som barnarrangemang, fika, värvning, lotterier och annat skoj. Vi har lyckats få många lokala företag att sponsra oss, vilket är roligt. De tror på det här! Vi har till och med ett företag från Göteborg som sponsor.

– Ja, vi vill visa att det faktiskt går att cruisa utan alkohol, säger Sandra.

Dagen kommer inte bara att bjuda på gamla 50-talsbilar, utan också på möjligheten att testa att volta med en bil. MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) är på plats som samarbetspartner. De delar ut information och låter bland annat besökarna prova hur vingligt det känns att vara rattfull med hjälp av ”fylleglasögon”.

Samtliga som deltar i den nyktra cruisingen, även passagerarna, måste göra ett alkoholtest vid Ungdomens hus innan de får klartecken att åka.

Inför invigningen på Röda Kvarn klockan 12 har det samlats ett gäng intresserade medlemmar och icke-medlemmar. En handfull tjejer är snyggt utstyrda i tidsenlig ”rockabilly” stil med höga frisyrer och vippiga 50-talsklänningar. De är modeller för lokala Embla ateljé, som dagen till ära har låtit sy upp klänningarna. Frisyrerna är kammade av Frisörvillan, dit vem som helst under dagen kan komma förbi för en gratis håruppsättning.

När klockan närmar sig tre på eftermiddagen är det som att temperaturen stiger några grader – både bokstavligt och bildligt. Snart är det dags för cruisingen att starta och häpnadsväckande många veteranbilar har samlats på gräsmattan vid Ungdomens hus.

Sandra, som ska inleda cruisingen med sin Plymouth Fury från 1968, är euforisk.

– Det ser ju väldigt lovande ut, konstaterar hon nöjt.

Bilen hon ska köra är inte hennes, utan är inköpt av föreningen som första priset i lotteriet ”Spola stänkar’n & vinn jänkar’n” som pågår fram till den 6 september. Värde; 82000 kronor. Vinnaren koras den 7 september. Jo, det är en lyxig vinst, medger hon. Men den lär ju garanterat locka folk att köpa en lott för 100 kronor.

Hanna Westerholm är på plats i Orsa med sin familj. Hon tycker att IOGT-NTO har gjort ett jättefint arrangemang.

– Jag är själv nykter alkoholist, men inte medlem. Jag tycker att detta är fantastiskt. Det är alltid bra med nyktra alternativ. Och så är det bra att barnen kan vara med också, säger hon.

Hon får medhåll av Orsabon Anders Larsson, som själv deltar med en Mustang från 1967.

– Vi är här mest för att vi bor i Orsa. Det är sällan det händer något här. Men visst är det kul, säger han.

Crusisingen ringlar sig 2,5 mil genom ett underskönt dalalandskap och målgången är vid bowlingbanan nere vid campingen. Tanken är att bilarna sakta ska glida fram, en efter en. Ortsborna ska få se dem. Och förarna ska få chansen att uppleva ortens skönhet.

– Vi vill ju inte bara visa upp oss för besökare utan också vårt vackra Orsa.

Innan Sandra kommer i mål vid bowlingbanan får hon ett glädjande telefonsamtal. Hela 200    personer har ”blåst grönt” och 39 ekipage rullar nu längs Orsas vägar, där det finns i förväg angivna stopp med bland annat gratis varmkorv med bröd.

Hon ler glatt.

– Och jag som trodde att det skulle komma kanske tio bilar och att på sin höjd hundra personer skulle blåsa i alkomätaren!

Mer från Accent