Nykter

Tony Irving om nykterheten: ”Jag är faktiskt helt frälst!”

Efter många års festande med för mycket alkohol kände Let’s dance-profilen Tony Irving att han hade fått nog. Tillsammans med pojkvännen Alexander bestämde han sig för att ta en vit månad. Nu är han inne på sin sjunde vita månad – och vill fortsätta vara nykter.

Efter åratal av sena partykvällar med alldeles för mycket alkohol kände Let’s dance-profilen Tony Irving att drickandet började gå över styr. Han och pojkvännen tackade aldrig nej till ett glas och drickandet blev både ett sätt att slappna av och att festa bättre.

– Vi gick in för det så mycket att det till slut blev en självklar del av vår vardag. Vi lurade oss själva att tro att man inte kan ha kul utan alkohol och hittade hela tiden ursäkter för att dricka. Om jag var trött eller behövde varva ner tog jag ett glas vin. Om solen sken blev det en anledning att fira med en öl. Vi drack helt enkelt för mycket och för ofta och vaknade var och varannan helg med baksmälla. Nu i efterhand undrar jag vad det var som var så kul med det? säger Tony Irving, som kände att det var hög tid att ta tag i problemen.

Han ville ha ett bättre, mer äkta socialt liv med autentiska upplevelser som inte måste uppnås med hjälp av alkohol – och tog beslutet att prova en vit månad. Men när månaden hade gått hade han ingen lust att börja dricka igen utan förlängde tiden till ett år. Minst.

– Jag upptäckte att det fungerade jättebra att avstå från alkohol och jag är inte främmande för att förbli nykter resten av livet. Nu är det vi som väljer. Vi har kontrollen. Och när vi går ut så är det för att ha kul, inte för att dricka. Tidigare var alkoholen halva grejen. Vi tyckte inte att vi kunde gå ut om vi inte fick dricka ordentligt, säger Tony Irving Irving och berättar att det var alkoholen som helt dikterade villkoren. Exempelvis planerade de alltid att ta en taxi hem, eftersom de visste att de skulle dricka. Att ta egen bil var inget alternativ.

I dag upplever han festandet på ett annat sätt och med alla sinnen och smaklökar på topp. För första gången i livet njuter han till exempel av god mat på restaurang.

Foto: Annika Berglund/TV4
Foto: Annika Berglund/TV4

– Tidigare kunde jag lika gärna serveras hundmat efter någon timme. Jag var berusad och uppskattade inte vad jag hade på tallriken, det var inte viktigt, konstaterar han.

– Nu upplever jag mitt sociala liv mer intensivt. Jag fokuserar på mitt sällskap, inte på alkoholen, och har valt bort de så kallade vänner som jag upptäckte att jag inte hade något gemensamt med. Vissa personer var bara roliga att umgås med om jag hade druckit. Nu när jag skrattar och har kul så är det på riktigt, inte bara fylleflams.

Tony och hans pojkvän har uppräckt många andra fördelar med nykterheten. De har råd att gå ut och äta god mat oftare, eftersom de bara dricker alkoholfritt.  Maten – och goda alkoholfria drycker – är i fokus. De sover bättre och vaknar fräscha på morgonen.

– En hel dag efter att man har druckit går bort, man bara ligger i sängen och mår illa. Man orkar inte motionera och blir mer lättirriterad. Numera är det sällan som jag och Alex grälar. Vi är stabilare och mår mycket, mycket bättre. Jag är faktiskt helt frälst!

Hur reagerar omgivningen?

– En del reagerar negativt och tycker att vi har blivit tråkiga som inte dricker. Vår nykterhet synliggör ju också deras drickande och det gillar de inte. Sättet man umgås på förändras. De vänner vi har kvar och som är positiva har vi kommit närmare. Vänskapen har blivit mer äkta.

Trots att Tony Irving älskar att vara nykter, sticker han inte under stol med att det också är svårt.

– Det kräver stark vilja att stå emot det sociala trycket. För vissa personer har vi blivit ett horn i sidan och vi får utstå en del sura miner för att vi går hem tidigt från en fest som vi tycker har spårat ur. Nu, när jag inte längre dricker, kan jag se på de här personerna utifrån och tänka: herregud, betedde jag mig så där?

Mer från Accent