Folknykterhetens dag

Tjörn firar nykterhet och kvinnlig rösträtt

Folknykterhetens dag firar IOGT-NTO-föreningen på Tjörn med familjeaktiviteter – och hyllar samtidigt en lokal ikon som stred för nykterhetsrörelsen och kvinnlig rösträtt.

Runtom i landet firas Folknykterheten den här veckan, och på torsdag, 30 maj, är det Folknykterhetens dag. Då blir blir det pyssel, fika, fiskdamm och skattjakt i trädgården kring Villa Solfrid på Tjörn. Värdar är IOGT-NTO Nya Stjärnan och Elin Sundbergs vänförening, i samverkan med NBV och Tjörns kommun.

– Vi har haft ett projekt ihop under året för att lyfta att den kvinnliga rösträtten fyller hundra år i Sverige. Det fanns en lång tradition av att fira Folknykterhetens dag här, men nu blir det första gången på länge, säger Linn Heiel Ekeborg, ordförande IOGT-NTO Nya Stjärnan.

I centrum för festligheterna står den politiska pionjären Elin Sundberg, som bodde i Villa Solfrid under tidiga 1900-talet. Hon var drivande i kampen för kvinnlig rösträtt, men även engagerad i nykterhetsrörelsen, framförallt genom Vita bandet och IOGT. Under 1950-talet brukade hon fira Folknykterhetens dag tillsammans med allmänheten i sin trädgård, berättar Linn Heiel Ekeborg:

– Det känns roligt att vi återupptar traditionerna, dessutom på samma plats som förr. I vår förening har vi haft en del slutna aktiviteter för medlemmar, men vi skulle behöva bli fler. Så jag hoppas att många kommer, och att vi börjar synas mer i samhället på Tjörn, samt att fler vet vilka vi är och räknar med oss.

Elin Sundberg. Foto: Elin Sundberg vänförening

Under firandet kommer det finnas möjlighet att träffa Elin Sundberg – eller åtminstone en dramaturgisk tolkning av henne i tidstypiska kläder. Och förutom trädgårdsaktiviteterna, anordnas guidade turer som handlar om Elin Sundbergs nykterhetsarbete och om hennes politiska gärning.

– Hon var verkligen en fantastisk kvinna! Före sin tid; hon var ogift, vegetarian och kandiderade till riksdagen. Det är lite ”Fröken Friman”-känsla över henne, säger Linn Heiel Ekeborg.

Mer från Accent