Djävulsdansen

Tipsen: Här kan du få hjälp
att prata om medberoende

I kväll sänds första avsnittet av SVT:s serie om att vara medberoende. Frilansjournalisten Helena Wannberg tror att programmet kommer att väcka känslor hos många och listar länkar som kan vara till hjälp.

Helena Wannberg är frilansjournalist och redaktör för Junis rapport om kommunernas stöd till barn som växer upp i familjer där någon missbrukar. Hon har själv vuxit upp med alkoholism i familjen. På 1990-talet var hon en av de UNF:are som började prata om hur det är att leva i en familj där någon missbrukar. Hon var också med och startade UNF:s kamratstödsarbete.

– I tjugoårsåldern insåg jag att det inte fanns någon anledning att skämmas över detta. När jag började prata om det insåg jag också att jag inte var ensam om mina upplevelser. Många inom rörelsen hade samma erfarenhet.

Hennes engagemang grundar sig dels på de egna erfarenheterna, dels på en insikt om hur många som lever nära missbruk.

– Medvetenheten är större i dag och det finns mer stöd att få än när jag var barn, men fortfarande är det tusentals barn som inte får det stöd de har rätt till. Det gäller även de ”vuxna barn” som kanske bevarat familjens hemlighet i alla år och inte sökt stöd för egen del. Att våga vara öppen tror jag är väldigt viktigt.

I kväll börjar SVT sända Sanna Lundells och Ann Söderlunds nya TV-serie om medberoende, Djävulsdansen. Helena Wannberg tror att kvällens avsnitt kan väcka känslor och kanske minnen hos många som tittar. Därför vill hon dela med sig av tips på ställen dit man kan vända sig för att få stöd:

ACA, Adult children av alcoholics: Organisation för vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer. Bygger på Tolvstegsprogrammet.

Al-Anon erbjuder ett program för tillfrisknande, med hjälp till självhjälp, för familjer och vänner till alkoholister.

Hos Al-Anon finns också Alateen som har särskilda grupper för anhöriga tonåringar.

IOGT-NTO har alkoholrådgivning på telefon eller e-post.

Den som tycker att julen är jobbig kan följa med UNF till franska alperna och åka skidor i stället för att fira hemma. Sedan 20 år tillbaka anordnar UNF kamratstödskurs i kombination med skid- eller snowboardkurs.

Junis rapport kartlägger stödverksamheten i landets kommuner och ger exempel på bra verksamheter som för skillnad.

Drugsmart är CAN:s webbplats för ungdomar där du kan få svar på frågor samt hitta kontaktuppgifter till stödgrupper.

Maskrosbarn är en ideell förening som ger stöd till ungdomar som har föräldrar som missbrukar eller mår psykiskt dåligt. De anordnar läger och andra aktiviteter.

Stiftelsen Trygga Barnen hjälper barn, unga och anhöriga i familjer med beroendeproblematik. Har jourtelefon och förmedling av stödkontakter. Erbjuder dessutom läger och aktiviteter i Stockholm.

Mer från Accent