Världens Barn

SVT-besök hos insamlande Junisar

I flera år har Junisföreningen i Råda i Värmland samlat in pengar till Världens barn. I år bestämde de sig för att ha en fest. Då kom SVT på besök.

Ingen kan ha tråkigt i Råda den här lördagen när Junisarna har ordnat ett Världens barn-party. Den som vill kan sumobrottas, äta internationell mat, få naglarna målade, köpa begagnade leksaker – eller hugga in på en 15 meter lång tårta.

Tårtan är verkligen lång. Den har barnen bakat själva och dekorerat med grädde, strössel, godis och Världens barn-flaggor.

Malin Olsson, ”Sommarlov”-programledaren, som också är programledare för Världens barn-galan, kommer på besök till Råda den här dagen. Med sig har hon en fotograf och tillsammans spelar de in tv för att visa vilket engagemang det finns bland barnen i Råda. Junisarna får autografer och ta bilder tillsammans med Malin. Och Malin är imponerad över allt som Rådabarnen har ordnat.

Foto: Johanna Lundholm
Foto: Johanna Lundholm

– De är så öppna och har stenkoll på var pengarna går och vad pengarna gör. Jag tror att barn har lättare att tänka sig in i andra barns sits, än vad vuxna har.

Barnen i Råda har ordnat mycket själva med sitt Världens barn-party. De har fått lära sig hur man organiserar en stor fest och de har hållit presskonferens och pratat med lokaltidningen.

Under Junisarnas Världens barn-party lyckades de samla in 8 049 kronor.

– Det är helt fantastiskt. De bryr sig och det är kul att se, säger Malin Olsson.

En längre version av den här artikeln publiceras i nästa nummer av tidningen Struten (nummer 6/2013).

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer