Nykterhet

Sverigeresan del 1: Öppet hus i Sandviken

Fikabufféer, skateboardåkare och en av Sveriges största UNF-föreningar är några av förklaringarna till att IOGT-NTO:s hus i Sandviken sjuder av liv. Här hålls det öppet sju dagar i veckan och ett hundra­tal personer passerar genom dörrarna varje dag.

– I dag ska vi vika årets program, säger Rene Andersson, som är ordförande för IOGT-NTO i Sandviken och anställd av UNF på halvtid, till det femtontal ungdomar som samlats i UNF:s lokal i IOGT-NTO-huset. Det är måndagsträff. Den dagen i veckan då det alltid är möte på UNF, då deltagarna får information om vad som är på gång härnäst.

– Varför lyckas jag alltid vara här när det är dags för att vika program, säger Frida Östgren, samtidigt som hon samlar på sig en hög med papper som ska förvandlas till fina broschyrer för att sedan skickas ut till alla medlemmar i Sandviken.

– Vi gör så mycket roligt och man får så mycket vänner här så det är svårt att tänka sig hur det skulle ha varit om jag inte var med i UNF, säger kompisen Linda Jonasson medan hon flitigt viker blad efter blad.

Måndagens höjdpunkt är fikat som består av muffins som Linda Jonasson och Frida Östgren bakat. Polka-, dajm- och lakritsmuffins med ett tjockt täcke av glasyr ska avnjutas – bara broschyrerna blir klara.

Aktiviteter varje dag
I IOGT-NTO-huset händer det någonting varje dag. Lokalerna hyrs ut till lokala föreningar som har aktiviteter som gymnastik och dans, kiosken där det säljs godis, hembakat och annat gott har öppet dagligen. Det finns en squashhall där vem som helst kan boka in en tid för en match. Junis har sina aktiviteter och UNF träffas så gott som dagligen. Mitt i allt som spindeln i nätet finns IOGT-NTO-föreningen.

– Det IOGT-NTO gör i första hand är att driva huset och det gör vi för barnen och ungdomarnas skull, säger Rene Andersson.

Gemensamma partyträffar
För att stärka relationerna mellan IOGT-NTO, UNF och Junis anordnades något som kallades för partyträffar, arrangemang som alla kunde delta i oavsett ålder. Partyträffarna omgärdades av olika regler som exempelvis att en vuxen inte kunde komma om hon eller han inte tål att ungdomar har keps på sig inomhus.

– Men nu behövs inte partyträffarna längre. Det sköter sig naturligt. När UNF planerar sina aktiviteter säger de automatiskt att det här och det här kan vi göra tillsammans med iggisarna. Och ungdomarna kommer på aktiviteter som vi har inom IOGT-NTO. Sist när det var Pumpen kom det runt 40 personer och de flesta var ungdomar, säger Rene Andersson.

Rene Andersson och Digby Nilsson. Foto: Joanna Wågström

Öppet för alla
Även andra ungdomar söker sig till IOGT-NTO:s hus som ligger mitt i ett hyreshusområde strax utanför Sandviken. Det senaste tillskottet i lokalerna är en skateboardhall med några ramper där det är öppet för vem som helst att komma och skejta gratis.

– Det var i november som det kom några grabbar och frågade om vi hade någon lokal där de kunde få åka skateboard inomhus. Vi är öppna för allt och tycker att det är bra om ungdomarna har något att göra så vi sa att det är bara att komma. Vi hade en lokal med en klättervägg som inte är så populär just nu. Det är bara dumt om den ska stå tom.

Tufft ekonomiskt
Men allt är inte en dans på rosor. Precis som många andra föreningar har förening 200 Vänskapsbandet svårt att få det att gå ihop ekonomiskt.

– Ibland har det varit så knapert så vi har trott att vi ska få sälja huset. Det är också en av anledningarna till att vi hyr ut lokalerna, för att få in pengar. Det är verkligen en balansgång att få det att gå ihop.

Så vad har det betytt för IOGT-NTO-föreningen att man har öppnat portarna för barn- och ungdomsföreningarna, hyresgäster och utomstående?

– Det har betytt jättemycket. Vår förening går till stor del ut på att erbjuda ett alkoholfritt alternativ. Vi jobbar med att få hit ungdomar och för att det alltid ska finnas något att göra här. Det är livskraft att ha det här huset och all rörelse. Det ger också en föryngring i IOGT-föreningen eftersom vi får nya medlemmar från UNF.

– Förresten, har du sett till killarna som skulle komma hit och måla väggen, frågar Rene Andersson sin pappa Digby Nilsson som varit aktiv inom IOGT-NTO i många år. Det har han inte får hon till svar.

– Det var två killar som kom hit före jul och frågade om de fick måla graffiti på någon vägg och vi sa att det får de gärna göra, förklarar Rene Andersson. Men sedan har de inte dykt upp.

Joanna Wågström

 .

Krister Lundgren, distriktsordförande i Gävleborg, om läget i distriktet. Läs mer.

Mer från Accent