Idrott

Supportrar hånade nykter sportjournalist

Accent repriserar förra årets populäraste texter på webben. På plats 5: Robert Laul hade varit nykter i ett år när han gick ut på sin blogg och skrev om sitt missbruk. Bara några dagar senare fick han respons i form av en hånande banderoll från en samling AIK-supporters.

”Ett år ’utan’ flaskan – mer skit i aftonblaskan” stod det på banderollen som riktade sig till Robert Laul, sportjournalist på Aftonbladet.

– Det är en del av en större kampanj mot mig. Men att de lägger så mycket energi på mig sporrar mig att fortsätta skriva. Det är ett kvitto på att folk läser det jag skriver, säger han till Accent.

I sin blogg på Aftonbladets hemsida skriver han om missbruket. Hur han för ett år sedan tvingades sluta dricka efter att han kommit fram till att han inte längre kunde dricka kontrollerat. Han skriver att han lägger 10-20 timmar i veckan på att bekämpa beroendet genom behandlingar och självhjälpsgrupper.

Jag kan inte vrida tillbaka klockan, men jag kan se till att mitt missbruk aldrig mer får negativa konsekvenser, varken för mig eller någon annan.

I texten riktar Robert Laul också en känga mot de rasistiska vindar som han ser blåsa i samhället. I en intervju med Journalisten efter banderoll-incidenten menar han att de som låg bakom var supportergruppen Ultras Nord, en grupp med dradningar åt det högerextrema hållet och han tror att det kan vara en anledning till att de riktar sig mot honom.

– Om du kritiserar de främlingsfientliga och rasistiska krafterna i dagens samhälle får du räkna med att bli ifrågasatt i alla möjliga sammanhang, och på alla möjliga sätt. Det är de journalister som i sin gärning inte står upp mot antidemokratiska krafter som har anledning att rannsaka sig själva, säger han.

laul
Foto: Aftonbladet

Robert Laul sökte hjälp för sitt missbruk våren 2015 och började skriva om det på Fotbollsbloggen under den påföljande hösten i samband med den sjukskrivning som blev starten på hans tillfrisknande. Han skrev då att han använt alkoholen som ett sätt koppla av från sitt hektiska arbete och som belöning men att han till sist tappat kontrollen.

Situationen blev mitt svepskäl för att hälla i mig ännu fler öl och drinkar

– Jag har precis firat ett år som nykter. Jag har ett halvår kvar på min behandling och går regelbundet på självhjälpsmöten. Min erfarenhet är att det går förhållandevis snabbt att vända ett destruktivt liv till ett behagligt liv. Jag gick in med inställningen att lägga bort alla fördomar, och följa efter de som gått före, de människor som bevisligen blivit hjälpta av behandling och självhjälpsmöten. Det fungerar för mig, Robert Laul.

Hur ser du på alkoholkulturen inom fotbollen idag utifrån din nyfunna nykterhet?

– Var tionde person i Stockholm som går på match är kraftigt berusad, enligt en färsk undersökning. Det finns ingen anledning att tro att det skulle se annorlunda ut i övriga landet. Fotbollen, precis som hela samhället, har mycket att vinna på minskad alkoholkonsumtion. Det gäller även på VIP-läktarna, ja särskilt på VIP-läktarna.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer