Ny podd

Supa knarka folkuppfostra – med fokus på folkhälsan

I podden Supa knarka folkuppfostra, vill programledarna Lucas Nilsson och Farida Al-Abani utveckla nya perspektiv på alkohol.

Tankesmedjan Nocturums nya podd Supa, knarka folkuppfostra har fokus på alkohol, narkotika och folkhälsa. Programledare är generalsekreteraren i Svenska sällskapet för nykterhet och folkuppfostran, Farida Al-Abani och IOGT-NTO:s vice ordförande Lucas Nilsson. 

Hur föddes idén, Lucas Nilsson? 

– Det var Farida som frågade om jag ville vara med. Jag tänker att det kan vara ett ypperligt tillfälle eftersom det inte finns någon podd som tar ett utvecklande grepp på det här med alkoholpolitik och nykterhet. Som i första avsnittet, där vi bland annat pratar om synen på alkohol och maskulinitet och hur den förändrats, säger Lucas Nilsson. 

”Namnet är ett sätt att leka med konceptet att här sitter två nykterister och moraliserar och ägnar sig åt folkuppfostran.”

Lucas Nilsson, vice ordförande IOGT-NTO

Hur kom ni fram till namnet?

– Vi ville ha ett namn som sticker ut (skratt). Nä, men det är lite roligt att anspela på det här med “supa, knarka, slåss.” Först föreslog jag “podda”, men det blev folkuppfostran som en hommage. Det är ett sätt att leka med konceptet att här sitter två nykterister och moraliserar och ägnar sig åt folkuppfostran.

Hittills har podden tagit upp hur covid-19 kan påverka alkoholvanor, och de har också gästas av Kristina Sperkova, ordförande i Movendi International.

Tanken är att bjuda in gäster som relaterar till avsnittens ämnen på olika sätt. Exempelvis en polis, när det handlar om alkohol och våld, eller någon som kan tala om alkohol i nöjesindustrin och kulturvärlden. 

Mer från Accent