IOGT-NTO

Succé för Rio Bios Ingrid Bergman-firande

De båda 100-årsjubilarerna Ingrid Bergman och Rio Bio firades rejält i Ockelbo i helgen med stjärnglans, förhandsglimtar, Godtemplardricka och cruising.

I lördags var det stor fest i Ockelbo när Isabella Rossellini kom på besök.

Anledningen till besöket var att dokumentären om Ingrid Bergman har premiär nästa fredag. På Rio Bio var det galafest och samtal om filmen.

– Det var en fantastisk dag. IOGT-NTO-föreningen med Jan Söderström i spetsen hade gjort ett superbra jobb tillsammans med UNF-föreningen. Dessutom var vädret strålande och det kom jättemycket folk, säger Anton Hjärtmyr, konst- och kulturkonsulent på Våra Gårdar, som medverkade på evenemanget.

Han uppskattar att 200 personer tog emot Isabella Rossellini när hon kom i en vagn dragen av häst.

– Folk minglade utanför och UNF bjöd på kall Godtemplardricka som alla skålade i.

Biografen var fullsatt när filmens regissör, Stig Björkman och Isabella Rosselini frågas ut av Svante Stockselius, TV-journalisten som främst är känd som ansvarig för Eurovision Song Contest under en rad av år, men som är född i Ockelbo, ledamot i styrelsen för Wij trädgårdar och som barn biljettrivare på Rio Bio.

– Några av gästerna var inbjudna av Lars Krantz, trädgårdsmästare på Wij trädgårdar och initiativtagare till evenemanget. Men det gick också att köpa biljetter för vem som helst. Det var många Ockelbobor med på festen där det också visades klipp ur filmen.

Även IOGT-NTO, UNF och Våra gårdar fick utrymme på scenen.

– Det var väldigt positivt att vi också fick tid. Jan Söderström, ordförande i IOGT-NTO-föreningen, och hans son, som är ordförande i UNF, berättade om biografen som byggdes samma år som Ingrid Bergman föddes. Jag lämnade över ett presentkort på ett kulturbidrag och en ljushållare, säger Anton Hjärtmyr.

Efter festligheterna på Bio Rio serverades middag för alla deltagare på Wij trädgårdar. Dit tog sig deltagarna genom att lifta.

– Lars Krantz hade ordnat en cruising med en massa stora amerikanare och andra bilar. Publiken fick gå ut på gatan och sätta upp tummen. Sedan blev de upplockade.

Efter middagen blev det visning av den klassiska Ingrid Bergman-filmen Casablanca.

– Stina Gardell, som producerat filmen om Ingrid Bergman, sa efteråt ”De stal vår premiär”. Det här var nog det största som hänt Rio Bio. Jag hoppas att det ger föreningen och biografen ny energi för framtiden, säger Anton Hjärtmyr.

Filmen förhandsvisade vid en gala på Dramaten i går kväll. På biograferna går bion upp nu på fredag. Den kommer även att visas på Rio Bio i Ockelbo.

Mer från Accent