Världens barn

Sösdala samlar pengar till Världens barn

Gratis fika och höstfest. Knepen är många när folk ska lockas att lägga pengar i Världens barns insamlingsbössor i Sösdala.

Många föreningar är engagerade i insamlingen till Världens barn. En av dem är IOGT-NTO-föreningen 117 Otto Lindblad i Sösdala i Blekingedistriktet.

– I helgen kommer vi att stå på torget utanför Ica och bjuda på fika och skramla med bössor. Vi brukar vara tre–fyra stycken som står där. Nästa söndag har vi kulturkafé på IOGT-NTO-gården. Programmet handlar om Hasse Alfredsson och då hoppas vi att deltagarna lägger en slant i bössan, säger Håkan Månsson, som är ansvarig för Världens barn-aktiviteterna i föreningen.

En klädbutik på orten kommer att arrangera modevisningar i butiken. Istället för inträde uppmanas publiken att skänka pengar till Världens barn.

– I fredags stod vi på marknaden och sålde lotter och då hade vi också bössan med oss. Det är marknad här två gånger per år. På våren samlar vi pengar till Cancerfonden och på hösten går pengarna till Världens barn. Vi avslutar med att ha bössorna med oss på vår höstfest, den 5:e oktober. Då är det mat och dans och vi hoppas att folk vill skänka lite pengar.

Förra året fick föreningen ihop 5 394 kronor.

Är det lätt att få folk att skänka pengar till Världens barn?

– Ja, det tycker jag nog. De som kommer fram och tar en kopp kaffe och några kakor lägger alltid en slant. Många bäckar små…

Varför engagerar ni er i Världens barn-kampanjen?

– Rörelsen är ju engagerad i kampanjen och då tycker jag att föreningarna också ska vara det. Har man varit ute och sett sig om i världen så har man också sett att det behövs.

Håkan Månsson ser också fördelar för föreningen.

– Det är ett bra sätt att visa upp sig. Folk lägger märke till att vi alltid är med när det händer något. Det är viktigt att synas i positiva sammanhan

Mer från Accent