IOGT-NTO-rörelsen

Sillvik firar 80 saltstänkta år

I sommar har IOGT-NTO:s sommarhem på Hisingen firat 80 år. "Sillvik betyder sommar."

Året var 1942 när köpet av den lilla fiskestugan längst ut på Hisingen gjordes. Sedan dess har mycket förändras på den plats många inom IOGT-NTO-rörelsen håller varmt om hjärtat.

Ulla-Stina Holm har ansvarat för uthyrningen på Sillvik sedan 2010, och hon är glad över att det gick att arrangera ett ordentligt firande till ära av Sillviks 80-årsdag i kölvattnet av pandemin.

– Det finns inte så många andra sommarhem som Sillvik som fortfarande har kvar en egen strand och en egen brygga. Allt sköts ideellt här, annars hade det inte kunnat gå runt. Vi har haft full uthyrning under hela pandemin så vår verksamhet har inte lidit ekonomiskt. Jag är så glad att vi kan hyra ut här på Sillvik och att människor kan ta del av vår fina utsikt, säger hon. 

”Det känns jättekul att vi firar 80. Det finns inte så många andra sommarhem som har kvar en egen strand och brygga.”

Ulla-Stina Holm

Firandet startade i juli och har sedan pågått under sommaren, med flera liveframträdanden, våffelkafé, samt bingo. En frisk och molnig kväll i augusti bjöds det på musikunderhållning av Bjarne Lundqvist, Pia Sandén och Lennart Palm – tillsammans med fika och tårta. Utsikten över havet och solnedgången hjälper till att hålla stämningen på topp. 

Improviserad bugg med Monica Åkerström och Ulla-Stina Holm. Foto: Mia Höglund

– Det känns jättekul att vi firar 80, när vi firade 70 var det lite mer pådrag, men i år bestämde vi att vi vill bjuda på tårta och musikunderhållning.

Musikerna bjöd även på anekdoter från sina liv. Lennart Palm, som medverkat i Melodikrysset under många år, är på plats med sin hopfällbara orgel. 

– Jag har haft det underbart under pandemin. Jag har inte haft några jobb och det har varit så skönt. Jag har sparat pengar på att inte behöva betala för skatt och bensin eftersom jag inte har jobbat eller åkt någonstans, säger han.

”Vi tyckte att Beatles var förband åt oss eftersom vi slogs med dem på 10 i topp.”

Bjarne Lundqvist

Bjarne Lundqvist berättar om sin tid i Flamingokvintetten och därefter Streaplers (Som 1964 var förband åt Beatles). 

– Vi tyckte att Beatles var förband åt oss eftersom vi slogs med dem på 10 i topp, och under en tid låg vår låt Diggety Doggety före Beatles ”She loves you” så de hade förlorat mot oss enligt vårt tycke, säger han innan de börjar spela Beatles ”Yesterday”. 

Marit Sjögren, som vuxit upp med huset som granne och fortfarande bor kvar, säger att Sillvik betyder oerhört mycket för henne.

Marit Sjögren. Foto: Mia Höglund

– Mina föräldrar köpte stugan här och jag har bott här sedan jag föddes, så jag har sett hur Sillvik har förändrats. Först var det bara en liten fiskarstuga som låg här och sedan har det byggts till allt eftersom. Jag vet bland annat att botten på bungalowsen som hyrs ut är en pråm, berättar hon. 

Hon minns hur hon som ungdom satt med de andra barnen och spelade kort i det nuvarande tv-rummet, och har varit med på många av alla Sillviks firanden under åren. 

– Det är verkligen en speciell plats för mig. Förr var det stora marknader här och i slutet av 60-talet byggdes huset ut för det var så mycket folk. Det fanns också en dansbana där farbröderna lärde oss unga flickor att dansa. 

Gerd Johansson med sin bror Bo Bergman. Foto: Mia Höglund

Även Bo Bergman har varit med under en lång period av Sillviks historia och har även varit ledamot i styrelsen. 

– På 50-talet var min pappa föreståndare på Sillvik och vi spenderade alltid somrarna här. Jag var med när vi sålde en annan byggnad för att kunna finansiera renoveringen av huset och utbyggnaden av den sista delen som har stora fönster ut mot havet, säger han. 

– Det är väldigt fint här och att det är så nära till bad känns verkligen lyxigt. Och jag är så glad att vi har Ulla-Stina här. Det är verkligen hon som håller samman det.

Bente Östreng. Foto: Mia Höglund

Bente Östreng från Oslo har varit på Sillvik med sin familj alla somrar sedan 60 år tillbaka. 

– Vi har varit här sedan jag var en baby. Sillvik betyder sommar för mig och jag kommer ihåg ett stort firande när det var 50-års jubileum 1992. Förr var vi 20 stycken som åkte från Norge. Nu är vi inte så många, men min syster och hennes familj är också med fast de är på Liseberg i dag. 

Ann-Louise Johanson. Foto: Mia Höglund

Ann-Louise Johansson

– Jag har bara varit här de senaste tre-fyra åren, så jag har upptäckt Sillvik på senare dagar. Jag är uppväxt i Majorna, men jag visste inte att Sillvik fanns tills för några år sedan. För mig betyder Sillvik gemenskap. När det är såna här tillställningar är det extra trevligt, men jag kan tänka mig att det betyder något mer för de som har haft barn som har vuxit upp här.

Gerd Johansson

– Jag är storasyster till Bosse (Bo Bergman, se bild längre upp i artikeln. Jag var tre-fyra år första gången vi var här och jag har en massa minnen från det här stället. Det känns fint att kunna vara här och fira att byggnaden har funnits i IOGT-NTOs ägo i 80 år. 

Anders Löfgren. Foto: Mia Höglund

Anders Löfgren

– Jag är här i sällskap med kvällens spelman Lennart Palm, men jag är också uppvuxen på Sillvik. Jag har inte varit här på väldigt många år och då såg det helt annorlunda ut. Det har kommit upp mycket nya byggnader. Det är konstigt när man har haft en så nära relation till en plats. När man var liten såg allting så mycket större ut.

Monica Åkerström (Dotter till Ulla-Stina Holm, se buggbild längre upp)

– Åh, Sillvik är hela min uppväxt, jag minns att mamma och pappa buggade i köket och att jag sprang mycket i kiosken. Jag har bott härifrån, i Piteå, sedan 1996, men återvänder på somrarna. Sillvik betyder sommar för mig! 

Många är de som har fina sommarminnen från Sillvik. Foto: Mia Höglund

Mer från Accent