Nykterhet

Saxenborg sålt till International Mission Church

För ett par veckor sedan lyckades konkursförvaltaren sälja IOGT-NTO:s tidigare kursgård Saxenborg. Köpare är församlingen International Mission Church, som tänker driva stället vidare som kurs- och konferensgård.

Fastigheten såldes för 2,6 miljoner och inventarierna gick för 200 000 kronor. De totala skulderna i konkursboet är strax över 2,8 miljoner, så mycket tyder på att de flesta fordringsägare kommer att få tillbaka åtminstone en del av sina pengar.

Just nu ligger dock närmare en halv miljon kronor av pengarna från försäljningen låsta på ett konto. Anledningen är utstående pantbrev från 1950- och 1960-talen – privatpersoner eller föreningar som lånat ut pengar men som ännu inte gjort anspråk på dem.

– Det kan också vara så att de här pengarna redan har betalats tillbaka. Det finns ett helt rum fullt med papper på Saxenborg som ingen har hunnit gå igenom, kanske ligger pantbreven där, säger Jonas Tyberg, konkursförvaltare.

Om ingen lyckas presentera pantbreven innan den 10 januari nästa år går pengarna tillbaka till konkursboet och övriga fordringsägare.

– Det här gör att vi i dagsläget inte vet hur mycket pengar konkursboet har. Men jag bedömer i dagsläget att även oprioriterade fordringsägare kommer att få åtminstone en del av sina pengar tillbaka.

Den som har en fordran på konkursboet måste själv bevaka detta i ett särskilt förfarande som inleds i början av nästa år.

Kursgården var svårsåld enligt konkursförvaltare Jonas Tyberg.

– Ja, underhållet var väldigt eftersatt, säger han. Strax efter konkursen var kommunen där och underkände köket. Och konferensbyggnaden har någon slags konstruktionsfel, så den håller på att säcka ihop. Men nu är det sålt, och det är väldigt skönt måste jag säga.

Ulrika Jansson, den sista ordföranden i Saxenborgs styrelse, håller med.

– Det är förstås fortfarande väldigt tråkigt att vi blev tvungna att sälja, men det är skönt att ha fått ett avslut på detta.

Pierre Andersson

Mer från Accent