Student

Satsning på nyktrare studentfirande i Skövde

För tionde året i rad bidrar IOGT-NTO till ett nyktrare studentfirande i Skövde: med vattenflaskor som kan hängas runt halsen.

Studentfiranden förknippas ofta med alkohol; med champagnefrukost, en liten flaska bubbel runt halsen vid utspringet, följt av en blöt fest på kvällen. IOGT-NTO i Skövde vill utmana sådana traditioner. Den 14 juni tar stadens studenter examen och då kommer IOGT-NTO återigen att dela ut vattenflaskor som hängs runt halsen, tillsammans med ett gratulationskort, där studenterna uppmanas att dricka mer vatten. Initiativet, som kallas ”Orka hela dagen” har just blivit ett certifierat IQ-projekt.

– Vi tycker att vi har skapat en trend i Skövde faktiskt. Just nu passar det rätt bra, eftersom ungdomar dessutom dricker allt mindre alkohol, säger Petra Berghäll, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO team Väst, som är en av initiativtagarna.

Foto: IOGT-NTO Skövde

Redan veckorna före examen har det blivit tradition att arrangörerna ställer sig i ett lokalt köpcentrum för att få hjälp från allmänheten med att knyta på banden på vattenflaskorna.

– På så sätt drar vi uppmärksamhet till debatten. Samtidigt som vi försöker få studenter att inse att de inte bara ska dricka massa alkohol under examensdagen, vill vi få föräldrar och andra anhöriga att tänka på att de inte ska köpa ut till ungdomarna, säger Petra Berghäll.

Hon säger att de fått bra respons hittills och nu kör de projektet för tionde året i rad. IOGT-NTO samarbetar med Skövde kommun, Ica och Ramlösa för att ordna flaskorna till de drygt 1 000 studenter som går ut gymnasiet.

Enligt Petra Berghäll har flera personer hört av sig för att få tips när de vill starta något liknande initiativ i sin kommun. Hon säger att det är bra med flera samarbetspartners för att få allt att gå ihop.
– Ramlösa kanske inte vill sponsra alla studenter i hela Sverige. Men det behöver trots allt inte kosta så mycket med vattenflaskor, band och kort, säger hon.

Som ett bevis på att ”Orka hela dagen” gör ett bra jobb, har de nyligen tilldelats ett diplom från Systembolagets dotterbolag IQ, som varje år delar ut diplom till ett 40-tal projekt över hela landet, som också blir certifierade IQ-projekt.

Petra Berghäll berättar att gymnasieskolorna i Skövde numer uppmanar föräldrar att inte hänga alkohol runt halsarna på sina studenter – något som de tidigare inte tagit ställning till.
– Den traditionen är en gammal alkoholnorm som hängt kvar, men nu finns det ju så många dryckesalternativ. Att skolorna nu tagit ställning tycker jag är bra, sedan förstår jag att studenten inte kommer att bli helt alkoholfri för det. Men studenten bör vara ett roligt minne som man kommer ihåg, inte något som någon annan måste berätta för en, säger Petra Berghäll.

Mer från Accent