Rörelsen

Så väl uppnådde IOGT-NTO årets mål

Under hela 2014 har IOGT-NTO:s mål varit att uppnå fyra femmor – 5 procent högre alkoholskatt, 50 nya verksamheter, 500 fester och 5 000 nya medlemmar. Accent har kollat hur det gick.

Redan i början av året nåddes den första femman. Då lovade dåvarande finansminister Anders Borg (M) en höjning av alkoholskatten.

– Det stod klart att det här målet nåddes väldigt snabbt på grund av ekonomiska läget. Det gjorde att vi lade om arbetet inför valet och fokuserade på alkoholreklam, säger Erik Wagner, ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO.

Så 5 procent höjd alkoholskatt blev i stället en annan femma. En satsning på alkoholreklam i valet.

Den andra femman var att IOGT-NTO under året skulle få 50 nya verksamheter. Alltså 50 nya föreningar, nätverk, kamratstödsgrupper, alkoholpolitiska grupper eller liknande. Det målet är också i hamn, enligt Erik Wagner.

– Vi har landat en ganska rejäl bit över 50 nya verksamheter. Och så har IOGT-NTO under året fått 21 nya föreningar. Det är nästan en fördubbling jämfört med hur många det brukar vara. Ett vanligt år får IOGT-NTO ungefär 9–13 nya föreningar. Den högre siffran i år beror förstås på ett fantastiskt arbete från våra medlemmar och distrikt, säger Erik Wagner.

 Så här nära nyår kan man fråga sig hur det varit med festandet inom rörelsen under året som gått.

– Vi har högst troligen haft 500 fester. Vi har gjort en uppskattning tillsammans med distriktskonsulenterna, och på förbundsnivå har vi haft fester på våra arrangemang. Det här med fester verkar vara en fråga som våra medlemmar går igång på, det är viktigt med det sociala, att träffas, säger Erik Wagner.

3 av 4 rätt alltså. Men lika bra har det inte gått med värvningen. Målet var 5 000 nya medlemmar under året. Ett högre mål än tidigare.

– Om vi ska öka i medlemsantal, vilket vi har som mål, så är det runt 5 000 nya medlemmar vi behöver få varje år. Nu verkar vi bara landa på 4 000, vilket gör att vi troligen går plus minus noll, säger Erik Wagner.

Under 2014 har IOGT-NTO välkomnat 3 699 nya personer till rörelsen (siffror från 18 december). Det är 1 300 personer från målet.

Men det finns ingen anledning att förtrösta, enligt Lizette Masterson. Hon arbetar med värvning på IOGT-NTO och tycker att organisationen har jobbat på bra under året.

– Vi har kämpat på som sjutton, vi har inte gett upp. Och oavsett om vi inte har nått målet så är det jättebra för de som har fått frågan och chansen att bli medlemmar, säger Lizzette Masterson.

Hon berättar att värvningen har varit på offensiven under året, och testat många nya saker.

– Vi gjort extremt mycket insatser i år, men det har varit lite svårare att få folk att säga ja till medlemskap. Det handlar om att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle med rätt folk, säger hon.

Hon lyfter fram att julvärvningen ändå gått bra. I Norrbotten värvades 48 nya medlemmar på en vecka.

– Vi har haft ett högre mål i år. Men jag tror att om vi fortsätter att ha det målet så kommer vi till slut att uppnå det.

Vad kan göras bättre till nästa år?

– Vi kan involvera värvningen i alla verksamheter. Göra det självklart att alla kan ställa frågan, att det inte är ”någon annan” som sköter det, utan att var och en har det tänket, säger Lizzette Masterson.

Allt som allt har alltså IOGT-NTO uppnått 75 procent av årets mål. Något att vara stolt över, enligt Erik Wagner:

– Jag tycker att vi ska vara väldigt nöjda med målen. För tio år sedan var bilden lite att ”det är ingen som vill vara medlem i IOGT-NTO”. Men nu har vi visat att det är fel. Föreningar och distrikt har gjort jättejobb och visat att folk vill bli medlemmar och att folk vill engagera sig. Och arbetet med alkoholskatten och alkoholreklamen har visat att vi är en väldigt bra påverkansorganisation – vi får gehör för våra perspektiv.

Mer från Accent