Almedalsdrinken

Så smakar årets Almedalsdrink

Sedan 2012 har en ny Almedalsdrink kunnat avnjutas varje år under Almedalsveckan. Årets drink har smak av svartvinbär, tranbär och blåbär.

– Vi ville ha en drink med vuxen smak, som inte är söt, och som går lätt att blanda, framförallt lätt att blanda till många, säger Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO.

Det är kväll och mingel på makthavare.se:s Almedalsmöte, och premiär för 2017 års Almedalsdrink. En drink som med fem år på nacken blivit en stående gäst i Almedalsvärlden. Genom åren har drinken förändrats, både i karaktär och i smak. Första året var temat jordgubbar.

– Då stod vi och muddlade 250 liter jordgubbar. Nästa år tog vi hallon som bas. Vi tänkte att det skulle vara enklare, men då kom larmrapporterna om att man inte skulle äta färska hallon så vi fick koka flera hundra liter hallon, säger Linda Engström.

I år baseras drinken på små bär; svara vinbär, tranbär och blåbär. En handuppräckning bland publiken ger den gott betyg.

Efter drinkpresentationen hålls en debatt mellan Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd i Stockholm, Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige och Jessica W Sandberg, DJ, PR-strateg och samhällsdebattör om alkoholnormen och alkoholen som socialt smörjmedel.

De två kvinnorna är båda överens om att alkoholnormen i Almedalen är stark. Henric Byström svarar både ja och nej på frågan.

– Både i Almedalen och i Sverige generellt har efterfrågan på alkoholfritt exploderat, säger han under debatten.

Henric Byström berättar att Carlsberg, sedan lanseringen av den alkoholfria ölen 2006, har ökat försäljningen med över 100 000 liter om året.

– Och sortimentet har ökat. Numera har vi åtta olika sorter, säger han.

Kristina Axén Olin säger att hon numera helst avstår kvällsmingel i Almedalen, även om det nu finns mycket mer alkoholfritt att välja på.

– Men det vet ju alla som varit nyktra på en fest att framåt småtimmarna är det inte särskilt kul. Berusade människor är inte roliga, säger hon.

Jessica Sandberg tycker att det blivit lättare att tacka nej till alkohol.

– I dag är det ingen utmaning för mig, men det har krävts mycket övning och så har jag ju profilerat mig själv ganska hårt som en som dricker cola light, säger hon.

Kristina Axén Olin har inte hunnit smaka på årets drink när Accent vill veta vad hon tycker om den.

– Men jag har smakat de tidigare och de har varit goda. Det är ett jättebra initiativ och ett sätt att uppmärksamma värdet av alkoholfria drycker. Det är viktigt med goda vuxensmaker, även om jag själv blev lite besviken över att de söta går bort. Jag gillar sött, säger hon.

Henric Byström tycker också att drinken smakar bra.

– Den är helt okej, men inte lika god som vår rosøl, som vi ska servera i Almedalen, säger han med ett leende.

Även för Linda Engström är det smakpremiär på årets drink.

– Lite överraskande smak. Fräsch. Vi har länge velat ha en drink med blåbär i och nu har vi fått det. Den ska serveras iskall så i med stora isbitar i glaset, säger hon.

Bakom Almedalsdrinken står nätverket Folkrörelser mot droger, ett nätverk av 16 organisationer där bland andra IOGT-NTO ingår. Initiativet till Almedalsdrinken togs som en protest mot den rosévinskultur som var förhärskande under politikerveckan.

Premiäråret 2012 utsågs drinken till ”hetast i Almedalen.”

Alla drinkarna har komponerats av bartendern Örjan Åstrand som till vardags arbetar på restaurang Tennstopet i Stockholm.

Läs mer:

• Nyfiken på recepten till de föregående årens drinkar? Läs mer här.

Mer från Accent