Vit jul

Så gick Vit jul-kampanjen

Vit jul-kampanjen går bättre och bättre. Fler än tidigare har skrivit på för en Vit jul, och i december anordnades ungefär 200 aktiviteter.

För varje år går IOGT-NTO:s Vit Jul-kampanj bättre och bättre. 2014, som är det åttonde året i rad, skrev drygt 26 700 personer under för en vit jul utan alkohol. 118 600 personer följde kampanjen på Facebook och 1,1 miljoner personer har nåtts av inläggen.

– Det är strålande siffror. Det känns väldigt roligt att kampanjen går så bra, säger Lisa Greve, Vit Jul-ansvarig på IOGT-NTO.

Nytt för 2014 var möjligheten att skänka en gåva till kampanjen. Och resultatet har varit över förväntan, drygt 44 000 kronor.

Fler än 200 aktiviteter arrangerades under december månad. Många under mellandagarna, men även under själva juldagarna. Till exempel anordnade föreningen Vildvuxen i Stockholm ett julaftonsfirande på Klara Södra, vilket Accent har skrivit om tidigare.

– Det var, enligt vad jag har hört, jättetrevligt och en riktigt festlig stämning med julmat, gran och klappar. Det är glädjande att trenden verkar gå mot att allt fler föreningar anordnar julaftonsfiranden. Julafton är en ”kritisk” dag för många, om man inte har den där självklara, mysiga gemenskapen som man önskar. Då är det uppskattat att få vara i ett helnyktert sammanhang tillsammans med andra, säger Lisa Greve.

Hon understryker att mellandagarna förstås också är viktiga. Då, när allt är stängt och folk är hemma hos sig, betyder det mycket att kunna delta i ett arrangemang utanför hemmet.

Men Vit Jul vore förstås inte den succé den har blivit utan alla tusentals människor som väljer att skriva på för en nykter jul.

Några som bidragit alldeles förträffligt till detta är Curt Thapper, som tillsammans med ett nitiskt gäng medlemmar från Växjö lyckades samla ihop 1 000 namnunderskrifter.

Även medlemmarna Hugo och Margit Jonsson från Härnösand gjorde en gedigen insats. De samlade under december ihop drygt 900 namnunderskrifter – på egen hand.

– Vi gjorde i ordning varsin ringpärm med information och bilder om Vit jul och ställde oss på strategiska platser i Härnösand, vid butiker och köpcentra, utanför kyrkor när det var konserter och på andra platser. Vi hade alltid med oss pärmarna vart vi än gick, säger Hugo Jonsson.

Han berättar att många visade intresse för att skriva på för en vit jul, inte minst för att de kände igen paret sedan tidigare värvningskampanjer och föregående års Vit Jul-kampanj.

– Det var inte särskilt svårt att få folk att skriva på och vi blev väldigt väl bemötta. De allra flesta tycker det är rätt att alla barn ska få uppleva en vit jul utan alkohol, säger Hugo Jonsson.

Men det finns en svårighet när det gäller påskrifter. Kulspetspennor tenderar att sluta fungera när det är kallt.

– Men då löste vi det genom att använda blyertspennor, säger Hugo Jonsson.

Han berättar att han ofta, i flera sammanhang, har med sig värvarblock eller pärmar med information:

– Jag tar tillvara alla tillfällen!

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer