Vit jul

Härlig stämning när föreningen Vildvuxen ordnade vit julafton

Vit jul firades på många håll i landet. Accent har pratat med föreningen Vildvuxen som anordnade ett öppet vit jul-firande på julafton dit det kom ett 30-tal besökare.

Fira julafton mitt i centrala Stockholm på ett avslappnat och härligt sätt. Det var konceptet som IOGT-NTO-föreningen Vildvuxen hade för sitt julaftonsfirande i lokalen Klara Södra i Stockholm.

– Firandet gick jättebra. Det var väldigt många av de som kom som ville hjälpa till, så det var väldigt självgående, lugnt och avslappnat. Allt som allt var vi 25–30 personer från och till, säger Lina Eriksson, vice ordförande i föreningen Vildvuxen.

 
Bäst tycker hon var stämningen under dagen.

– Alla som kom dit ville vara där. Det var så avslappnad stämning, precis den stämningen som vi hade gått ut med att vi ville ha. Det var fokus på gemenskap, lugnt häng och det fanns något för alla att göra.

 
Under firandet kunde besökarna spela spel, skapa saker som örngott och armband och vara med på yoga och en workshop om självkänsla. Fokus var att skapa en känsla av gemenskap, för att motverka normen om vad julafton egentligen är.

– Det är många som lever i ensamhet under julen och kanske inte firar den här traditionella julen. Det är så himla fångat i en norm, folk frågar: ”vad gör du på julen?” Och vissa kanske inte har möjlighet eller hemförhållande för att fira julen. Så vi ville erbjuda någon slags möjlighet för dem.

Och Lina Eriksson tycker att de lyckades.

– Ja, jag tyckte ju personligen att vi uppnådde det här lugnet och gemenskapen. Sedan är det första gången det var i Stockholm, jag tror att man om gör det fler gånger så kommer det fler personer.

Hur var det att göra en Vit jul-aktivitet?

– Att göra en vit jul-aktivitet var grymt eftersom man har fått sådan stöttning. Det verkligen visar på att sådana här initiativ värdesätts och att det lyfts. Att vi som förening verkligen känner oss betrodda. Vi skrev ner vår idé och sedan fick vi möjlighet att genomföra den. Vi har inte funnits så länge som förening, inte ens funnits i ett år. Så då kändes det ”wow” att vi kunde göra så här. Sedan tycker jag att det är superviktigt att kunna göra sådant här socialt arbete. Det är därför jag har valt att engagera mig. Man måste vara där man befinner sig och försöka göra något på gräsrotsnivå.

Mer från Accent