Nykterhet

Så engagerar du dig mot alkovåldet

Årets tema under Folknykterhetens vecka är precis som förra året: ”Minska alkovåldet”. Accent tipsar om hur du och din förening kan göra skillnad.

Kampanjen vill uppmärksamma att alkohol spelar en stor roll när det gäller våld på och omkring krogarna. De konkreta kraven från IOGT-NTOs sida handlar om att stoppa överserveringen, hålla på åldersgränserna och att se över öppettiderna.

Tips på vad du och din förening kan göra:

  • Dela ut flygblad och uppmana människor att skriva under våra lokala krav, och skriva på uppropet till Anders Borg på hemsidan.
  • Sprid dina åsikter via bloggar, twitter och andra sociala medier. På facebook finns gruppen Minska alkovåldet. Gå med i den och bjud in alla du känner!
  • Genomför drogkampen med dina lokala politiker, en frågesport som leder till en lättsam samtalsform om svåra ämnen. Årets version finns att beställa hos länsnykterhetsförbundet i Västra Götaland.
  • Skriv insändare och debattartiklar till din lokala tidning med fokus på våra lokala krav. Vad kan politikerna och krögarna på din ort göra för att situationen ska bli bättre? Du kan också skriva med uppmaning om att rösta i valet, och fokusera på införselkvotsfrågan.
  • Testa krögare. Under Folknykterhetens vecka genomförs ålderskontroller, var delaktig du med och gör dem på din ort.

Fakta: Folknykterhetens Vecka
Folknykterhetens dag har firats på Kristi himmelsfärds dag sedan 1924, men kallades från början Nykterhetsfolkets dag. Sedan några år har IOGT-NTO-rörelsens förbund utvidgat firandet till Folknykterhetens vecka.

Läs mer om årets kampanj här.

Pierre Andersson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer