Nykterhet

Riksdagens nykterhetsgrupp vill ha alkoholfritt vin – inte vatten

Riksdagens nykterhetsgrupp höjer rösten och kräver att de gäster som inte vill dricka alkohol under riksdagens öppnande på torsdag ska erbjudas alkoholfritt vin – inte bara vatten eller juice. ”Det borde vara en självklarhet att det finns vettiga alkoholfria alternativ”, säger Helena Leander i nykterhetsgruppen.

Helena Leander, vice ordförande i Riksdagens nykterhetsgrupp och riksdagsledamot för Miljöpartiet, har gott hopp om att förslaget kommer att få gehör och att alkoholfritt vin kommer att finnas på plats nu på torsdag.

– Hur svårt kan det vara. Det finns ju ett väldigt stort utbud av alkoholfria drycker, så man borde klara av att fixa det. Det måste ju ha varit en miss att man inte har haft det tidigare, säger hon.

Är det här en viktig symbolfråga?

– Det här är kanske inte den största alkoholpolitiska stridsfrågan, men just eftersom det är en enkel sak så borde det vara självklart att riksdagen föregår med gott exempel.

Vad är syftet med Riksdagens nykterhetsgrupp?

– Det finns ju ett alkoholpolitiskt forum i riksdagen, men vi är ett komplement för de ledamöter som har valt en helnykter livsstil. Det är en anrik tradition. Vi jobbar med frågor som rör helnykterhet utifrån riksdagsledamötsrollen.

Hur många är ni?

– Vi har ökat en hel del på senare år. Vi är runt 16 personer nu.

Vad har ni mer på agendan, förutom att försöka se till så att det erbjuds alkoholfritt vin vid högtidliga tillfällen?

– Vi har tidigare försökt få till en alkoholpolitisk policy i riksdagen, eftersom ledamöterna är utsatta för ganska mycket alkohol i arbetet. Vi har inte haft någon framgång med det ännu, men vi fortsätter att kämpa.

Vad skull en sådan policy innebära?

– Den skulle innebära att man har ett gemensamt sätt att förhålla sig till frågan, att man är medveten om problemen, att man försöker eftersträva att inte ha med alkohol jämt och ständigt och att man skapar en medvetenhet om att det kan vara problematiskt med alkohol för vissa ledamöter, säger Helena Leander.

Jenny Stadigs

Mer från Accent