Alkoholfritt

Äppelmust paradisdryck för Björn Ranelid

Till skillnad från kändisar som lanserar egna viner, släpper författaren Björn Ranelid en alkoholfri äppelmust – en dryck som matchar hans nya helnyktra livsstil.

Björn Ranelid har en egen äppellund på Kivik, alldeles intill Kiviks musteri. Nu samarbetar grannarna och har pressat en äppelmust tillsammans: Björn Ranelid Paradismust.

– Många kändisar i Sverige strider om vem som har gjort det bästa vinet – med alkohol. Den här musten har inga tillsatser, varken alkohol eller socker. Och det passar mig, för jag dricker inte alkohol längre, säger Björn Ranelid till Accent.

I mars förra året drabbades han av influensa. Björn Ranelid som är van vid att känna sig vältränad, tappade plötsligt all kraft. När han sedan blev bättre igen frågade hans fru Margareta Ranelid om de inte skulle fira att han återfått sin matlust med alkoholhaltig dryck.

– Det var nästan som en uppenbarelse – jag tittade på glasen och kände bara ”nej, jag vill inte ha”. Sedan dess har jag inte druckit en droppe. Det känns underbart, säger Björn Ranelid.

Han drack inte särskilt ofta dessförinnan heller; vin då och då, vid speciella tillfällen, berättar han. Under uppväxten var alkohol inte heller en stor del av hans liv, och han har aldrig sett sin pappa dricka. Att sluta helt och hållet var därför odramatiskt för honom personligen – men han önskar att fler vågade ta ett sådant beslut.

– Även på grund av en etisk och moralisk aspekt. Barn ska exempelvis kunna vara trygga i familjen utan att föräldrarna ligger på golvet och slåss för att de är berusade, säger Björn Ranelid, och tillägger:

– Jag vill också understryka att jag inte fördömer den som dricker, och jag vill inte moralisera. De som dricker tycker jag snarare att vi ska hjälpa, stötta och uppmuntra.

Han vill inte slå sig för bröstet, men hoppas att beslutet att sluta dricka och leva hälsosamt kan inspirera andra.

– Jag försöker dra mitt strå till stacken eftersom jag kan nå ut till många genom de program och tidningar jag medverkar i. Jag har även fått bekanta att tänka i samma banor och att ifrågasätta: ”Varför ska vi dricka?” Det finns inget skäl egentligen, man kan lika gärna dricka en dryck utan sprit – det finns bland annat jättegod champagne utan alkohol.

Idag säger österlenprofilen Björn Ranelid att han snarare är berusad av livet, av sina barn, barnbarn och vänner:

– För varför ska man uppnå ett rus på ett konstlat sätt – vad är det egentligen för dumheter?

Mer från Accent