IOGT-NTO

Premiär för ny film om droger

På fredag premiärvisas Anders Lands första av två filmer, ”Lycka och helvete”, om ungdomars droganvändning i Uppsala. IOGT-NTO är en av flera ideella organisationer som står bakom filmprojektet.

Filmkonceptet kallas Social Film där publiken bjuds in för att diskutera filmen efteråt. I detta fall handlar det om ungdomar i åldern 14–19 år som kommer att få möjlighet att se filmen i skolan.

Filmprojektet är ett samarbete mellan kommunen, Föräldraföreningen mot droger, IOGT-NTO och UNF och filmaren har valt att blanda dokumentära inslag med fiktion för att levandegöra problematiken och väcka känslor och frågor.

Kommunen har gått in och stöttat ekonomiskt.

Initiativtagaren till filmprojektet, Anders A Aronsson, hoppas att filmen ska nå ut till så många unga som möjligt och att den ska väcka funderingar och reaktioner.

– Polis, socialtjänst, sjukhuset här i Uppsala och många föräldrar har länge känt oro över en alltmer tillåtande attityd gällande droger som cannabis och spice. Alkoholkonsumtionen bland unga har gått ner, men droganvändandet ökar och det vill vi motverka. De här filmerna är ett led i det arbetet, säger Anders A Aronsson.

Filmen har bland annat visats på Katedralskolan i Uppsala.

Mer från Accent