Almedalen 2018

Oväntad ingrediens ger årets Almedalsdrink extra sting

Nu är årets Almedalsdrink lanserad. Smaken för året är päron och ingefära. Plus en oväntad ingrediens.

– Vi har ingen is än … säger Isabelle Benfalk medan hon flyttar flera skålar med snacks från ena till andra änden av bordet.

Det är torsdagkväll den 14 juni. Om en halvtimme ska det serveras ett 70-tal drinkar, världspremiär för årets smak av Almedalsdrinken, men det återstår ännu att blanda drinkarna. Och så isen då.

En halvtimme senare står Isabelle Benfalk, ordförande för UNF och talesperson för Almedalsdrinken, och blandar drycker in i det sista tillsammans med UNF:s generalsekreterare Samuel Somo och förbundsledamoten Anneli Bylund.

– Tur att de inte är klara i tid, säger Samuel Somo.

Premiären av Almedalsdrinken hålls i år på evenemanget Makthavaröl på Handelshögskolan i Stockholm. Seminariet om Almedalsveckan har dragit över tiden lite, så Almedalsdrinksgänget har vunnit några steg mot klockan. Men så blir det så småningom klart, även fast sugrören förargligt nog tar slut.

En gäst som smiter tidigt ifrån seminariet frågar om hon kan få den första drinken. Hon ger den 4,5 poäng av 5.

– Man kan inte ge högsta poäng, det måste finnas något kvar, säger hon innan hon går.

De senaste sju åren har IOGT-NTO-rörelsen lanserat en alkoholfri drink för att väcka debatten om alkoholens roll under politikerveckan i Almedalen i Visby. Drinken har blivit succé och ett stående inslag, och även i år ska mobila drinkteam turnera runt i Almedalen och servera den alkoholfria uppstickaren på mingel och andra tillställningar.

Isabelle Benfalk, ordförande för UNF och talseperson för Almedalsdrinken. Foto: Nathalie C. Andersson

– Det svåra är att fortsätta hålla drinken levande utan att upprepa sig. Och i år har vi lyckats göra något som känns fräscht, något som vi inte sett förut, säger Isabelle Benfalk.

Liksom tidigare år är det bartendern Örjan Åstrand som komponerat Almedalsdrinken. Smaken för i år är päron och ingefära, och den något oväntade ingrediensen starkt svart te. Drinken smakar friskt av sommar, med lite mustig underton (enligt Accents högst subjektiva bedömning).

– Det blir lite sting med teet, jag kan inte komma på någon annan drink med te, förutom iste då. Jag tycker årets Almedalsdrink passar perfekt på Visbys varma gator, den är väldigt svalkande, säger Isabelle Benfalk.

När seminariet är avklarat väller folk in i den stora salen. Många vill prova årets Almedalsdrink, och så klart även fotografera den. Hashtag #almedalsdrinken och #premiär.

Efteråt är Isabelle Benfalk nöjd.

– Det var lite svettigt där innan när vi inte hade is … Men det räddade Samuel upp bra. Det var många som frågade vad som var i Almedalsdrinken, och det var många som tyckte den var god. Frågan är bara hur god …?

Foto: Nathalie C. Andersson

Blanda din egen Almedalsdrink anno 2018

Här har du receptet. Slå på lite bra musik, blanda ihop ingredienserna och njut.

3 cl kallt starkt svart te
2 cl koncentrerad fläderblomsaft
2 cl koncentrerad pärondryck
2 cl ingefärasyrup
isbitar
1 päronklyfta
15 cl bubblande mineralvatten

Mer från Accent