Mobilspel

Palindrom och sänkta skepp ska ge Miljonlotteriet nya kunder

Hitta ord, få poäng, skaffa vapen och sänk din motståndares skepp. Det är grundkonceptet i Miljonlotteriets nya mobilspel. Förhoppningen är att locka nya kunder till Miljonlotteriets andra tjänster.

Word Ahoy heter mobilspelet som IOGT-NTO:s lotteri Miljonlotteriet släpper om några veckor. I grunden bygger idén på det klassiska spelet Sänka skepp. Du spelar mot en kompis, gissar var skeppet ligger och så börjar du bomba skeppet. Men för att få vapen behöver du poäng, och poängen får du genom att hitta möjliga ord på ett ordbräde, precis som i det kända mobilspelet Ruzzle.

– Det handlar om att hitta så bra och poänggivande ord som möjligt. Man kör i fem omgångar och den som vinner får skicka bomber på motståndarens skepp. Sedan spelar man tills någon har sänkt den andras båt, säger Mattias Westholm, vice vd på Miljonlotteriet.

Mattias Westholm, vice vd på Miljonlotteriet. Foto: Nathalie C. Andersson
Mattias Westholm. Foto: Nathalie C. Andersson

Det är första gången Miljonlotteriet släpper ett spel i mobilen.

– Alla spelbolag har sett att det sker en förflyttning från det analoga spelandet till det digitala, och att fler och fler spelare väljer att köra förströelsespel. Men ingen har försökt göra ett eget förströelsespel där man gör en koppling till sina egna lotter. Det är vi först i världen med att göra, så vitt jag vet, säger Mattias Westholm.

Förhoppningen är att spelet ska leda till att fler hör talas om Miljonlotteriet.

– Vi gör ett spel som i sig är roligt, men syftet är förstås att vi vill hitta nya kunder. Spelet blir nästan som en reklamkanal. Men vi kommer inte spamma med lotteribudskap, en del av de gratisspel som finns är så fyllda av reklam att det blir tråkigt att spela. Så kommer det inte vara. Vi tror att om vi gör ett bra spel, då kommer en del att vilja köpa våra lotter också.

I mobilspelet kommer det att finnas information om Miljonlotteriet. Det kommer även finnas möjlighet att klicka sig fram för att köpa lotter.

– Så det finns en lotterikoppling. Man kommer kunna klicka sig från appen för att köpa lotter, men det känns som om man är kvar i spelet. Fast det är inte ett in-app-köp, för Apple tillåter inte pengaspel, säger Mattias Westholm.

Spelet ligger för tillfället i Appstore för utvärdering av Apple och släpps troligen inom några veckor, lagom till midsommar. Mattias Westholm hoppas att många vill spela det.

– Jag tycker själv att spelet är jätteroligt. Jag älskar den här typen utav pusselspel där man ska ta det långsamt och tänka efter. Sedan är det jättekul att man får utmana kompisar och tävla mot varandra. Dessutom har spelet en del ordfunktioner som jag tror är unika. Till exempel autopalindrom: om jag drar ett ord och så blir det också ett ord baklänges, då kommer det ge extrapoäng. Dessutom finns det guldbrickor som gör att jag kan fortsätta bygga ord. Så det finns en del saker som gör att den som gillar ordspel får med sig något extra.

Miljonlotteriets spel Word ahoy
Så här ser Miljonlotteriets nya spel Word Ahoy ut i mobilen. Foto: Miljonlotteriet

Mer från Accent