Gemenskap

”På kamratstödet tar vi hand om varandra”

Kamratstödet i Skarpnäck erbjuder våfflor, gemen­skap och skönt häng flera dagar i veckan. Här träffas också somaliska kvinnor för att förbättra sin svenska.

Kamratstödet i Skarpnäck, söder om Stockholm, ligger vägg i vägg med IOGT-NTO:s sociala företag Möjligheternas Hus. Så det är enkelt att slinka uppför trapporna till lokalen om man besöker second-hand butiken, jobbar där eller helt enkelt bara har vägarna förbi. I IOGT-NTO finns 47 verksamma kamratstödsgrupper.

Kamratstödet håller öppet tisdag till fredag och på tisdagar och torsdagar är det kvällsaktiviteter för bland annat somaliska kvinnor som deltar i ett språkcafé för att förbättra sin svenska.

Den här råkalla torsdagseftermiddagen i november vankas det våfflor, och några medlemmar har tagit sig hit för att umgås och fika. Curt Johansson från Farsta är ofta här, mest för att hänga en stund med sina kompisar Jan-Åke Johansson och Uno Lagerwall. Uno Lagerwall har varit nykter i 15 år och tycker att gemenskapen här är ovärderlig.

– Jag kommer hit varje vecka. Det finns alltid någon att prata med. Och kamratstödet anordnar ofta roliga utflykter som jag brukar hänga med på. Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan detta, säger han och får medhåll av Marianne Dahlberg, som har jobbar här sedan ett år.

Det är Marianne Dahlberg som langar fram våfflor och hjälper till med språkcaféet. Just det sistnämnda tycker hon är väldigt spännande.

– Man lär sig att se individerna, inte bara gruppen. Här tar vi hand om varandra och språkcaféet har blivit väldigt populärt. Kvinnorna får lära sig handarbete, som att sy på maskin eller sticka, samtidigt som vi övar på svenska. Många av de äldre kvinnorna skulle annars bara sitta hemma, säger hon.

Efter någon timme dyker det upp fler medlemmar – samt några somaliska kvinnor som är tidiga. De slår sig ner i sofforna och spetsar öronen för att försöka förstå vad som sägs.

Här tar vi hand om varandra och språkcaféet har blivit väldigt populärt.

Janne Stenefors har hamnat i samspråk om alkoholnormer med Anna Henriksson och hennes 13-åriga dotter Tove, som är här för att leta roliga kläder nere i butiken och jobba på sin stickning.

Anna Henriksson nickar när Janne Stenefors pratar om after work som en riskabel aktivitet, särskilt för kvinnor.

– Jo, det är sant och det finns mycket förväntningar på att man ska dricka. Jag har jobbat i krogbranschen och har sett det mesta. Det fanns en tid då jag varvade ner efter jobbet med alkohol. Numera dricker jag ingenting. Men jag märker att den som inte dricker lätt hamnar utanför gemenskapen, säger hon.

– Absolut, vår sociala livsstil är uppbyggd kring alkohol, inflikar Janne Stenefors.

Han är aktiv i kamratstödet och är den som håller i båtluffen i Stockholms skärgård på somrarna. Just detta, att göra saker tillsammans i kamratstödet, tycker han är jätteviktigt för gemenskapen.

– Men vi gör nytta även när vi inte syns och hörs. Det är viktigt att komma ihåg att vår verksamhet är en fristad från alkohol och droger, och att det är okej att bara få vara och hänga en stund tillsammans med andra. Precis som vi gör just nu, säger han med ett leende.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent