Musik

Osäkert för nykter musikscen i Uppsala

UNF-föreningen Uppsala Straight Edge är rädda att förlora sin drogfria konsertlokal när Uppsala kommun utreder ungdomskulturen.

Våra konserter är drogfria, gratis och öppna för alla. Det finns mycket att göra för studenter i Uppsala, men nationslivet kretsar bara kring alkoholen och att supa och festa. Då blir vår förening ett alternativ.

Det säger David Llerena, medgrundare och ordförande i UNF-föreningen Uppsala Straight Edge, som arrangerar konserter med punk och hardcore. Musik som vanligtvis inte hörs så mycket av i staden. Men också spelningar med pop och hiphop.

– Det brukar komma hundra personer jämt fördelat mellan killar och tjejer och även transpersoner. I Ungdomens hus finns jättebra spellokaler där det får plats mycket folk, det blir bra stämning där, säger David Llerena.

Men nu är framtiden för hela huset, inklusive den alternativa musikscenen osäker.

Den hundra år gamla fastigheten behöver totalrenoveras och tillgänglighetsanpassas. Uppsala kommun äger huset genom ett av sina fastighetsbolag, och beskedet därifrån är att renoveringarna skulle innebära fördubblad hyra för Kulturnämnden.

– Verksamheten måste evakueras under övergångstiden. Innan vi fattar ett så omfattande beslut vill vi se på villkoren för ungdomskulturen i stort, och ha ett rejält beslutsunderlag, säger Peter Gustavsson, ordförande i Kulturnämnden och socialdemokrat.

Nämnden har därför tillsatt en utredning, som skulle ha varit klar till årsskiftet men som fått förlängd tid januari ut.

David Llerena och de andra i Uppsala Straight Edge känner osäkerhet inför framtiden och för verksamheten.

– Det finns en oro att huset ska byggas om till lägenheter. Det har inte varit någon kommunikation med oss, det hålls möten utan att vi får veta, säger David Llerena.

Peter Gustavsson har träffat Ungdomens hus styrelse fyra gånger de senaste åren säger han, men han känner inte till Straight Edge-föreningen.

–Jag har aldrig träffat dem, men utredarna har träffat alla organisationer. Det kan uppstå lite visklek. Jag kan förstå om processen kan upplevas som otydlig, men vi har inga dolda agendor, vi vill få en helhetsbild.

Men det är långt ifrån bara David Llerena och Uppsala Straight Edge som är oroliga. Ett upprop som på kort tid fått över 3 000 namnunderskrifter talar om att ”Föreningens historia och verksamhet är så tätt sammanvävd med lokalerna att flytta föreningen i dagsläget skulle innebära en dödsdom”.

– Det är bra med namninsamling och opinionsbildning, men det här är den normala gången i ett kommunalt beslutsfattande, säger Peter Gustavsson.

Han fortsätter:

– Det är ändå ganska unikt att ha ett helt hus som är till de unga själva. Det tycker jag är någonting väldigt bra, det har betytt mycket för många. Bland annat finansministern Magdalena Andersson fick sin första skolning där som ordförande. Men för mig är det inte givet att man ska säga att det ska vara som det alltid har varit.

Kommande konserter arrangerade av Uppsala Straight Edge i Ungdomens hus i Uppsala:

20/1 kl 19.00
Huvudakt: Domarringen
Dessutom: Vi som älskade varandra så mycket
Shirokouma
Newman

14/2
Neverending Winter, från Sibirien
Barabbas, du förtappade

Hör mer om straight edge i avsnitt 17 av Accentpodden.

Mer från Accent