Kongress

Örnsköldsvik laddar för kongress

I juni 2019 är det dags för kongress i Örnsköldsvik. Förberedelserna är i full gång och nu höjs tempot för att kunna välkomna IOGT-NTO-rörelsen till Höga kusten.

Vanja Lindstedt är ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyre och hemmahörande i Örnsköldsvik. Hon är programansvarig i den så kallade bestyrelsen (som arrangerar kongressen), och hon utstrålar entusiasm.

– Det här är ett otroligt fint område både vad gäller natur och kultur. IOGT-NTO har dessutom gott renommé i kommunen, vilket gör att vi har en bra plattform som gör att det känns ganska så tryggt att genomföra kongressen här, säger hon.

Hennes förhoppning är att kongressen ska bli en riktig fest.

– Det ska synas i stan att vi är en stor organisation. Och så hoppas jag att vi kommer framåt i förändringsarbetet med Expedition 50.

Vanja Lindstedt. Foto: Ulrica Ambjörn

Och hon har fler frågor på agendan:

– Vi har redan mycket samarbete över rörelsegränserna, med Junis och UNF, det vill vi utveckla ännu mer. Och så behöver vi jobba med de mjuka frågorna, med tillit och bemötande, säger hon.

Kongresscenter kommer att ligga i Nolaskolan i centrala Örnsköldsvik. Kongressgeneral är Olle Häggström, till vardags utvecklingschef i IOGT-NTO i Västernorrland.

– Vi vill förstås att många ska komma, målet är minst 1 200, och ha möjlighet både att följa förhandlingarna och att få uppleva Örnsköldsvik och Höga kusten. Vi satsar på aktiviteter för medföljande i alla åldrar, inte minst barn, så vi ska se till att det finns saker att göra för dem! säger han.

Foto: Nathalie C. Andersson

Även Olle Häggström talar om att synliggöra IOGT-NTO.

– Framförallt för beslutsfattare.

Inför kongressförhandlingarna har han en hjärtefråga:

– Att finna former så att vi ökar engagemang och rekrytering.

Fotnot: Till IOGT-NTO-rörelsen hör, förutom IOGT-NTO, juniorförbundet Junis, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, och Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF.

Mer från Accent