Alkoholfritt

Bartendern Örjan Åstrand lyfter alkoholfritt i ny bok

Bartendern Örjan Åstrand föredrar numera alkoholfria drinkar. Och han om någon borde ju veta hur goda de kan vara. Han har skapat samtliga Almedalsdrinkar och är aktuell med en ny bok, ”Alkoholfria cocktails”.

När bartendern och drinkboksförfattaren Örjan Åstrand bjuder hem gäster eller ordnar ett event å jobbets vägnar är de alkoholfria drinkarna numera inte bara en självklarhet, utan de drycker som han helst lyfter fram i rampljuset. I april kommer han ut med boken ”Alkoholfria cocktails” (Grenadine förlag) – ett givet steg för en bartender som sedan 1980-talet har gjort det till en hederssak att servera sina gäster goda alkoholfria drinkar och som har skapat samtliga almedalsdrinkar till IOGT-NTO. Han anser att som värd ska man alltid erbjuda bra alkoholfria drycker. Bara för att det rätt och slätt är gott, men också för att ett antal personer av olika anledningar inte kan eller vill dricka alkohol.

– De ska inte behöva få juice eller bubbelvatten i glaset, medan övriga dricker läckra drinkar. Den som inte önskar alkohol ska också få en seriös, genomarbetad drink. Det handlar helt enkelt om respekt, att ta de alkoholfria drinkarna på lika stort allvar som de med alkohol, säger Örjan Åstrand, som efter alla års experimenterande själv har fått smak för alkoholfria drinkar och ofta väljer dem framför drinkar med alkohol.

Han är särskilt förtjust i Almedalsdrinken från 2012 med hallon och citron. Men han är inte nykterist utan inmundigar drycker både med och utan alkohol.

Örjan Åstrand har märkt av ett ökat intresse för alkoholfria drinkar de senaste åren. Fler efterfrågar alkoholfritt när de är ute på krogen – och de som jobbar i baren har blivit allt duktigare på och mer villiga att skapa bra alkoholfria drinkar.

– Jag upplever att det numera inte bara är nykterister, gravida eller folk som kör bil som avstår alkohol, utan även dem som i vanliga fall dricker. Att avstå alkohol vid ett visst tillfälle tycks vara en trend, och då talar jag inte om folk som tar en vit månad, utan om människor som för stunden väljer alkoholfritt, bara för att det är gott och för att de inte känner för alkohol just då. Det har blivit mer avdramatiserat, säger han.

Han ser sig som en ambassadör för alkoholfria drinkar. Och han värjer för uttrycket ”alkoholfritt alternativ”.

– Det är inget alternativ, utan ett förstahandsval!

Vägen mot den alkoholfria drinken som ett självklart förstahandsval för många krog- och bargäster har varit lång. När Örjan Åstrand började jobba som bartender under 1980-talet fick den som ville ha alkoholfritt ofta två blandade juicer med lite is. Och så såg det ända fram tills för några år sedan då allt fler upptäckte att det faktiskt går att skapa suveräna alkoholfria drinkar som väl står sig i konkurrensen med alkoholdrinkar. Örjan har dock alltid varit mån om att ge kunden bra alkoholfria drinkar och började tidigt experimentera med smaker och essenser för att göra drinkarna spännande och med en vuxen smak.

– Det är ett trevligt sätt att jobba på och det känns viktigt att kunden känner sig uppmärksammad. Jag har alltid månat om att ge kunden något bra, oavsett om det är med eller utan alkohol, säger Örjan Åstrand.

Ryktet gick om den skicklige bartendern och när han fick en förfrågan från ett förlag om att göra en drinkbok föll valet på en alkoholfritt. Mest för att det inte fanns någon sådan bok på marknaden, men också för att hans flickvän just då var gravid och inte kunde dricka alkohol.

Resultatet blev boken ”Drinkar för gravida” – som passar alla som inte kan eller vill dricka alkohol. Boken sålde bra. Det ena gav det andra och inför Almedalen 2012 blev han ombedd av IOGT-NTO att skapa en alkoholfri drink.

– Jag tog uppdraget på fullaste allvar och skapade en avancerad ”riktig” drink som blev mycket uppmärksammad och omtyckt. Drinken blev av Westander utsedd till hetast i Almedalen och vi serverade 3500 drinkar det första året. Året efter serverade vi 4 000 drinkar och förra året 2 500, säger Örjan Åstrand.

Han menar att den stora ”boomen” för alkoholfria drinkar har kommit efter 2012. Nu är alkoholfria drinkar plötsligt hett och acceptansen och kunskapen inom branschen har ökat markant. I den nya boken ”Alkoholfria Cocktails” har Örjan skapat ett 60-tal alkoholfria drinkar, varma och kalla. Här finns även samtliga almedalsdrinkar med. Vad årets Almedalsdrink innehåller i detalj kan han inte avslöja. Men temat är päron.

Mer från Accent