Historia

Nytt sällskap vill sprida nykterhetshistoria

Ett nytt sällskap för nykterhetsrörelsens historia har sett dagens ljus. Accent var på plats under det första bildande mötet.

Strax före halv sju på torsdagskvällen slog mötesordförande Kjell-Ove Oscarsson klubban i bordet. Nykterhetshistoriska sällskapet var bildat.

Mötet lockade ett 40-tal deltagare. Förutom det formella mötet som konstituerade den nya organisationen talade initiativtagaren Bertil Lindberg om bakgrunden och Gösta Vestlund, den första rektorn på Tollare Folkhögskola och idag över 101 år gammal, höll ett uppskattat föredrag om sina möten med författaren och föreläsaren EH Törnberg.

­Till första ordförande för sällskapet valdes Åke Marcusson, till vardags förbundsrektor för NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet.

– Ja, det är ju lite roligt i sig att vara den första ordföranden för en ny organisation, säger Åke Marcusson till Accent. Och så är jag väldigt intresserad av historia och idéhistoria och vill gärna bidra till detta.

Vad tror du att Nykterhetshistoriska Sällskapet kan bidra med?

– Att belysa olika personer och skeenden som många medlemmar i nykterhetsrörelsen idag inte känner till kan bidra till en känsla av stolthet tror jag. Sen tror jag möjligen också att vi kan hjälpa dagens förbundsledningar med att sätta in saker i ett historiskt sammanhang. Den kan leda till klokare beslut. Och sist men inte minst hoppas jag att sällskapet ska fungera som en brygga mellan nykterhetsrörelsen och forskningen på det här området.

Läs också Accents intervju med initiativtagaren Bertil Lindberg här.

Mer från Accent