Nykter gemenskap

Nyktra röster tar ton

I Sober Voices kan alla sjunga, och repertoaren växer i samklang med kördeltagarna.

– Sober Voices är en succé! Det är mycket skratt, lek med plats för allvar. Jag tycker att det låter jäkligt bra, säger Eva Eriksson, medlem i den nystartade kören som håller till i Verket (gamla elverket) i centrala Falun.

Eva Eriksson har precis kommit in från en promenad med hunden Korven (ett smeknamn, egentligen heter hon Amanda), och bubblar av entusiasm. Hon berättar att hon tidigare ”bara” sjungit i skolan och när hon jobbade med kyrkans barntimmar. 

Upprinnelsen till Sober Voices var ett möte i IOGT-NTO där det diskuterades vilka skapande aktiviteter medlemmarna ville pröva.

– Alla ville ha en kör så vi satte igång på en gång. Några av oss har sjungit i kör tidigare, andra inte alls – alla är välkomna. 

Repertoaren är blandad och nya låtar läggs till löpande. Till hjälp finns körledaren och sångpedagogen Victoria Åkesson Forsman.

–  Vi började med Lalehs låt Leopard, sedan Sandi Thoms I wish I was a punkrocker, och Stings Fragile. Sedan sjunger vi Anna Ihlis (från Dalarna) låt Fred. Ibland har vi bakgrundsmusik, till I wish spelade en kille munspel till, och Victoria spelar piano. 

”Efteråt kan man stanna kvar och prata eller göra andra saker, senast hade vi tacokväll, en annan gång gjorde vi ett karnevalståg.”

Eva Eriksson

Redan efter tre veckor hade kören sitt första framträdande. Nästa chans att se Sober Voices blir den 25 maj på Folknykterhetens dag i parken utanför Verket berättar Eva Eriksson. 

Varje fredag klockan 16.00 är det körövning då ett tiotal personer brukar delta.

– Det är drop-in och det är så fiffigt, för det gör att vi alltid är ett gäng som vill sjunga. Efteråt kan man stanna kvar och prata eller göra andra saker, senast hade vi tacokväll, och en annan gång gjorde vi ett karnevalståg. Det kan hända lite vad som helst, det växer och lever.

”Det viktiga är att vilja använda den röst man har och har en ambition att utvecklas.”

Marie Hillner

Marie Hillner är verksamhetsutvecklare i IOGT-NTO Gävle-Dala och projektledare för nätverket Nykter drogfri livsstil. I programförklaringen står det att ”Sober Voices är en kör för dig med beroendeproblematik och som har en nykter livsstil idag”.

– Vi hoppas att Sober Voices kan förmedla glädje och stolthet. Man behöver inte kunna sjunga eller ha tidigare erfarenhet. Det viktiga är att vilja använda den röst man har och har en ambition att under ledning utvecklas. Deltagarna ska slippa förväntningar på prestation, eller känna skuld för att man inte orkar komma på en träff, säger hon.

– Förutom att möjliggöra för individers personliga utveckling och sjunga i stämmor, vill vi genom ton och gemenskap beröra IOGT-NTO:s hjärtefrågor inom social verksamhet.

Mer från Accent