Nykterhet

Nykterhet ny trend i Australien

En växande grupp ungdomar i Australien väljer att avstå från alkohol. Trots den alkoholvänliga kulturen börjar attityderna sakta förändras.

De flesta australiensare dricker alkohol, men en växande minoritet vill inte följa strömmen. De ogillar att bli berusade och den baksmälla som kommer efter, och tycker att det är slöseri med pengar att dricka. Det rapporterar Herald Sun.com.

Forskaren Mark McCrindle säger att australiensarnas attityder till alkohol ändras sakta trots en stark dryckeskultur.

− Att dricka och köra bil har länge varit socialt accepterat, men är det inte alls längre. Och så har vi fått rörelser som “torr juli” som drivs av unga människor för att unga ska ha en nykter period, säger han.

Statistik från Australiens institut för hälsa och välfärd visar att andelen av befolkningen som dricker alkohol varje dag har minskat från 8,1 till 7,2 procent. Däremot har riskkonsumenterna inte blivit färre. Tvärtom har de ökat något.

Grazyna Zajdow, biträdande professor i sociologi vid Deakin University, säger att det austrliensiska samhället fortfarande stöttar alkoholister snarare än nykterister.

− Vi tror att vi är ett individualistiskt samhälle, men när människor fattar beslut som går emot normen accepterar vi det inte. Det är legitimt för gravida och sjuka att inte dricka, men är det någon annan som inte vill ha tror vi att det är något fel på dem, säger hon.

Samara Mihal, 21, har aldrig druckit alkohol.

− Jag har aldrig förstått poängen och aldrig kännt trycket att dricka. Mina vänner vet nu att det är så jag vill ha det, säger hon till Herald Sun.

Beslutet att avstå från att dricka får henen inte att avstå från fest.

− Jag följer med ut, men jag dricker bara Coca cola, säger hon.

Hon påpekar att största vinsten kanske ändå är ekonomisk.

− Jag har varit i USA fyra gånger. Mina kompisar undrar hur jag har råd, men flera av dem kan spendera 100 dollar under en kväll, säger hon.

Musikern Jayne-Anne Power, 40, har heller aldrig druckit, trots att hon ständigt uppträder på barer och klubbar.

− Jag har andra laster, som choklad. Jag tycker det räcker, säger hon.

Hennes beslut att avstå alkohol har stundtals fått henne att känna sig utanför.

−  När andra berättar “fyllehistorier” har jag inget att komma med, men jag har mina nyktra minnen istället så jag tycker inte det är något stort problem. I slutänden är deras mer pinsamma, säger hon, men påpekar att de flesta respekterar henne för sitt beslut.

Ruby Duigan, 20, hade en farmor som aldrig brukade dricka alkohol. Hon har själv druckit några gånger, men tyckte inte om det.

− Jag gillar inte det slags festande som hänger ihop med alkohol. Jag vill umgås när jag går ut, säger hon.

Luke Weber, 33, har sett alkoholens baksida.

− Flera i min familj har kämpat med alkoholproblem så jag har aldrig haft någon lust att dricka, säger han.

Han har istället ägnat sig åt musik och spelar i ett band som profilerat sig i Straight Edge-rörelsen.

− Hela den subkulturen har gjort det lätt för mig att hålla mig borta från alkohol. Det kändes som om du svek andra i rörelsenom du drack, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer