Resa smart

Nykter syn på resande

Älskar du att resa? Och tycker att klimat- och rättvisefrågorna är viktiga? Då är Resenärens makt en resebok för dig.

Efter en tid av pandemi och i princip globalt resestopp finns stora möjligheter till en nystart som kan resultera i ett mer hållbart resande. Företag och beslutsfattare måste göra sin del, men resenärernas agerande är av högsta betydelse. Det skriver reseentusiasten tillika IOGT-NTO-medlemmen Linda Vismer, författare till boken Resenärens makt med undertiteln Turism som när och tär.  

Varför har du skrivit Resenärens makt?

– För att den behövs. För att många människor älskar att resa och samtidigt vill göra så goda avtryck som möjligt. Jag tror att många reser i strid med sina värderingar för att de inte har kunskap om effekter och konsekvenser. Boken ger både kunskap och verktyg för att resa i linje med sina egna värderingar. 

Vem önskar du ska läsa den?

– Alla som är öppna för att förändra sitt sätt att resa och samtidigt vill behålla och fördjupa reslusten och intrycken. Jag är övertygad om att alla, oavsett resvana, kommer få flera aha-upplevelser och nya perspektiv att grubbla på. 

”Våra beslut är länkar i en kedja och inte droppar i ett hav.”

Linda Vismer

Det är mycket att tänka på för den som vill resa medvetet. Är inte risken att tröskeln blir för hög? 

– Hela bokens upplägg bygger på synsättet att våra beslut är länkar i en kedja och inte droppar i ett hav. Jag vill uppmuntra, motivera och förenkla möjligheterna att resa utifrån sin egen värderingskompass. Vi måste alla tillåta oss att utgå från oss själva och börja vår strävan där vi är. 

Det är mycket prat om makt i boken. Hur hänger det ihop med att turista?

– Alla som reser har makt och privilegier, vilket ger oss valmöjligheter. Våra val påverkar både oss själva, men ännu mer djur, natur och människor. Det går utmärkt att vara turist och använda sin makt på ett genomtänkt sätt, vilket kommer bidra till positiv turism. 

”Det går utmärkt att vara turist och använda sin makt på ett genomtänkt sätt, vilket kommer bidra till positiv turism.” 

Linda Vismer

Vad är det allra viktigaste/som gör mest skillnad som jag kan göra för att vara en medveten resenär?

– På samma sätt som vi inför resor jämför transporter, boende och stränder behöver vi förbereda oss för den destination vi kommer besöka. Läsa på om landet, fundera över vår maktposition och ge oss möjlighet att resa på ett så hållbart sätt som möjligt. Det tar tid men är inte särskilt svårt, i boken ger jag många tips på hur detta kan gå till

Och vad är det största felet jag kan göra?

– Fortsätta som vi alltid gjort. Vi behöver förändra vårt sätt att resa och vi behöver bli mer solidariska i vårt agerande. 

”Alkohol är en så självklar del av mångas semester att vi inte ens reflekterar över det. Det vill jag ändra på.” 

Linda Vismer

Ett kapitel handlar om alkohol och narkotika, ganska ovanliga ämnen i en resehandbok väl? 

– Ja, det är just därför som den behövs. Alkohol är en så självklar del av mångas semester att vi inte ens reflekterar över det. Än mindre vet vi på vilket sätt den egna till synes måttliga konsumtionen påverkar resesällskap och lokalbefolkningen i landet vi besöker. Det vill jag ändra på. 

Du är medlem i IOGT-NTO och även förbundsstrateg i organisationen, vilken roll ser du att IOGT-NTO kan spela när det gäller medvetet resande?

– Det finns många sätt. IOGT-NTO-rörelsens engagemang i nätverket Schyst resande spelar stor roll för att alkoholperspektivet tar plats i frågor om turism och global utveckling. IOGT-NTO:s arbete med alkoholnormen såväl som vårt biståndsarbete bidrar till ökad kunskap och medvetenhet vilket är själva grundstenarna för att kunna ta genomtänkta beslut. 

Vart går din nästa resa?

– Långresa i Sydostasien november till mars. Vi satsar på Bali, Thailand och Vietnam.

Mer från Accent