Cruising

Nykter cruising

Cruising med veteranbilar från 50- och 60-talen hör sommaren till. Men oftast blir det ganska stökiga tillställningar med mycket fylla. Det ville IOGT-NTO-föreningen i Orsa ändra på. I helgen arrangerade de nykter cruising. Accent var på plats.

– Det gick över förväntan bra. Trettionio ekipage deltog och tvåhundra personer blåste grönt innan start. Helt suveränt, säger Sandra Eriksson, vice ordförande i föreningen och en av initiativtagarna till nykter cruising.

Sandra berättar att samtliga deltagare, även medpassagerarna, fick ta ett alkoholtest innan avfärd. Cruisingen gick sedan i sakta mak genom dalalandskapet med stopp på fyra ”stationer” längs den 2,5 mil långa färdvägen. Här kunde deltagarna bland annat tanka energi i form av korv med bröd.

Det är viktigt att vara tydlig med vem som står bakom den nyktra cruisingen.
Det är viktigt att vara tydlig med vem som står bakom den nyktra cruisingen. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Förutom cruisingen fanns en rad aktiviteter för både barn och vuxna vid Ungdomens hus. Bland annat testa att volta med en bil och kasta prick med glasögon som simulerar rattfylla. Många bar också tidsenliga kläder och piffade frisyrerna för att skapa rockabilly-stämning.

– Vi har fått fantastiska reaktioner på dagen. Det har varit lugnt och städat och väldigt mysigt. Många uppskattade att man kunde ta med barnen på cruisingen, säger Sandra Eriksson.

Flera hundra personer kom till den nyktra cruisingen i Orsa. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Flera hundra personer kom till den nyktra cruisingen i Orsa. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Ett annat dragplåster var lotteriet som går under namnet ”Spola stänkar´n & vinn jänkar´n”. Högsta vinsten är en Plymouth Fury från 1968. Dragningen sker den 7 september och fram till den 6 september går det att köpa lotter. Mer information finns på IOGT-NTO-föreningen i Orsa:s hemsida.

Fotnot: Ett längre reportage om nykter cruising kommer i nästa nummer av tidningen Accent som är ute den 28 augusti.

Mer från Accent