Laxön

Nystart för IOGT-NTO:s ö i Halmstad

I år händer det extra mycket på IOGT-NTO:s egen ö utanför Halmstad. Invigningen den på Folknykterhetens Dag följs av olika aktiviteter under hela sommaren.

I sommar händer det ovanligt mycket på IOGT-NTO:s egen ö utanför Halmstad, Laxön. Den 29 maj går startskottet och då invigs sommaraktiviteterna under pompa och ståt av artisten Jan Wolfhagen. Det blir en fullspäckad dag med bland annat fyra teatergrupper där barn spelar teater för barn.

Därefter rullar det igång med olika höjdpunkter under sommaren; clownen Manne på Barnens dag, Riddarspel, trummeditation, dansdagar, indianhelg med ansiktsmålning, konstvecka, uppträdanden av lokala kändisar, föreläsningar och – förstås – fyra veckors kollo för barn.

– Det känns jätteroligt att vi nu har så många ideella som är engagerade och vill utnyttja den här fantastiska ön till trevliga familjeaktiviteter. Ön är tyvärr inte så känd som vi skulle önska och det vill vi nu ändra på. Fler ska få kännedom om IOGT-NTO och det vi gör, säger arrangören Eva Estberger och tillägger att ön ligger på bara en kvarts gångavstånd från centrala Halmstad.

2010 tog IOGT-NTO föreningen Fasta Förbundet över Laxön som sedan 1995 arrenderats av Halmstad kommun. Samtidigt köpte man alla uppförda fastigheter av kommunen till det facila priset av 1 krona. Avsikterna med att föreningen etablerade verksamhet på Laxön var bland annat att skapa meningsfull sysselsättning för det arbetsmarknadsprojekt som man dragit igång och att etablera en alkohol- och drogfri mötesplats för alla åldrar.

– Vi har bland annat ett samarbete med Hallarnas skådespelarlag som under tre år uppfört familjeteater på ön, säger föreningens ordförande Johnny Mostaceror

Förra årets uppsättning av ”Folk och rövare i Kamomilla stad” blev en succé. Under åtta föreställningar kom 2 000 personer till ön och vid den sista föreställningen sattes det nu gällande publikrekordet 550 åskådare.

Många ville se "Folk och Rövare i Kamomilla stad" på Laxön. Foto: Johnny Mostacero
Många ville se ”Folk och Rövare i Kamomilla stad” på Laxön. Foto: Johnny Mostacero

– Efter att föreningen under fyra sommar bedrivit verksamhet på ön kände jag och styrelsen att det var dags att ta nästa steg, berättar Johnny Mostacero.

Hösten 2013 bildades därför Laxön14-gruppen, vars kärna består av ett antal engagerade IOGT-NTO-medlemmar. Avsikten var att öka medlemsengagemanget och avlasta anställda och deltagare i föreningens arbetsmarknadsprojekt. Gruppen fick ett tydligt uppdrag. Att planera och boka evenemang och aktiviteter på Laxön inför kommande sommar. I största möjliga mån i samverkan med andra föreningar och organisationer och alltid under förutsättningen att det ska vara alkohol -och drogfritt och tillgängligt för alla åldrar.

– Gruppen har under vintern och fram till nu gjort ett fantastiskt arbete med att planera och boka. Samtidigt har våra anställda och medarbetarna i projektet gjort Laxön och byggnaderna redo för att ta emot alla besökare, säger Johnny Mostacero.

För mer info gå in på Facebooksidan Laxön.

Mer från Accent