Nykterhet

Nya nätlotter på gott och ont

Sedan några månader finns Miljonlotteriet även på Internet. Det innebär nya risker men också nya möjligheter till kontroll. IOGT-NTO Lotterier samarbetar med Spelinstitutet för att få kunskap och minska riskerna för spelberoende.

Text: Eva Åhlström

I början av sommaren introducerade Miljonlotteriet skraplotter på Internet.

– Internetspel är den spelmarknad som har tillväxt, säger Ludwig Alholt, VD för IOGT-NTO Lotterier. Vi måste finnas med där, om vi vill fortsätta att utvecklas och skapa resurser för IOGT-NTO-rörelsens arbete.

– Samtidigt har vi lyft upp spelansvar högst på agendan. Där gör vi ett stort arbete för att minimera riskerna. Vi samarbetar med Spelinstitutet och har lärt oss mycket av dem.

Thomas Nilsson är psykolog och arbetar med frågor om spelberoende på Spelinstitutet. Enligt honom finns det inget stöd i forskning eller behandling för att traditionella skraplotter skulle leda till beroende.

– Det finns en rad moment som gör det svårt att bli beroende, säger han. Däremot har vi sett att de som redan har problem med spel också köper skraplotter. De som är problemspelare spelar på allt.

Nätspel farligare

När skraplotterna flyttas över till Internet, förändras förutsättningarna. Nätspel är farligare, men paradoxalt nog är det också lättare att lägga in kontroller på nätet

– Tid är en viktig faktor för utveckling av problem, förklarar Thomas Nilsson. Med nätspel förändras tidsförloppet.

När man köper lotter i en butik, lägger man dem i väskan, går hem och gör oftast andra saker innan man skrapar. Om man skulle vinna, rusar man inte genast i väg till butiken och löser in vinsten. Man stoppar ner lotten och tar den med sig nästa gång man går dit.

Det tar tid att köpa, skrapa, se resultat, lösa in vinster och köpa nya lotter. Likadant är det förstås med prenumererade Miljonlotter, som kommer i brevlådan en gång i månaden. På Internet skrapar man direkt, ser resultat direkt och lockas lättare att spela igen och igen.

– Riskerna ökar med spel på Internet, säger Thomas Nilsson. Men man har möjlighet att göra en hel del för att minska dem. Det ställer nya krav på speloperatören. Man måste göra en rejäl spelanalys och skaffa kunskap om spelberoende.

– Miljonlotteriet tog tidigt kontakt med mig för att diskutera de här nya produkterna, hur spelandet funkar och hur man kan minimera riskerna. De förnekar inte riskerna, och jag vill gärna fortsätta samarbetet med dem.

Större kontroll

Samtidigt som spel på Internet gör det omöjligt att styra spelaren, ger det andra möjligheter till kontroll.

– Du vet vem individen är, du kan följa honom över tid, du kan styra budskap till honom – och individualisera budskapen, förklarar Thomas Nilsson. Du kan göra spelaren uppmärksam på vilka gränser han kan sätta i tid och pengar.

På Miljonlotteriet har man lyssnat på Thomas Nilsson och lagt in en rad spärrar i nätspelet, berättar vice VD Mattias Westholm.

– Vi har tittat på riskfaktorerna och försökt minimera dem.

En riskfaktor är ålder. Ju tidigare debut, desto större risk att fastna. På Miljonlotteriet har man en 18-årsgräns. Den som vill öppna ett spelkonto måste registrera sig med namn och personnummer. Innan man får börja skrapa, kontrolleras uppgifterna genom ett brev till hemadressen (enligt SPAR-registret). Om de inte stämmer, blir man spärrad.

Frekvens, hur ofta man spelar, är en annan riskfaktor.

– När man prenumererar på lotter, får man 5-6 lotter i månaden i brevlådan. På Internet är de tillgängliga hela tiden, säger Mattias Westholm. Därför får man själv sätta upp en personlig spelbudget, där man bestämmer hur mycket pengar man får lov att föra över per dag, vecka eller månad, och hur mycket man kan tänka sig att förlora.

– Först tänkte vi att vi skulle sätta de gränserna, berättar Ludwig Alholt. Men vi fick lära oss att det är bättre att låta kunden bestämma själv. Man är mer benägen att hålla sina egna löften.

När man nått sin gräns, får man ett meddelande om att man inte kan spela mer den dagen, veckan eller månaden. Om man vill sänka sin gräns, träder ändringen i kraft direkt. Men om man vill höja den, får man vänta till nästa spelperiod.

– Då hinner man tänka efter. Det går inte att köpa fler lotter direkt för att ta igen det man förlorat.

Man har också möjlighet att stoppa sig själv under en period – en vecka, en månad eller ett år. Och har man väl gjort det, går det inte att låsa upp stoppet.
Två andra riskfaktorer är skicklighetsnivå och bedömd vinstchans.

– Om man tror att man kan påverka utfallet, ökar riskerna, säger Thomas Nilsson. Därför är pokerspel och spel på hästar farligare än turspel och en vanligare ingång till missbruk.

– Miljonlotteriet har bara slumpspel, inga skicklighetsspel, säger Mattias Westholm. Vi överdriver inte vinstchanserna, och vi har få och rimliga kontantvinster.

”Det måste få kosta”

Svenska Spel har tillsammans med Spelinstitutet utvecklat Spelkoll, ett system för databaserad hjälp till den som får problem med sitt spel. Det systemet har Miljonlotteriet nu köpt in.

– Det är dyrt, men det måste få kosta. Vårt mål är att ha spelansvar i världsklass, säger Ludwig Alholt. Systemet ger oss möjlighet att bygga in säkerhet.

I databasen finns en historik, där man kan följa en spelare och se om han ändrar sitt spelmönster. Med hjälp av en analysmodell kan man förutse hur personens spelande utvecklas i framtiden. När han går in på sitt spelkonto, får han en grön, gul eller röd signal tillsammans med en förklarande text. Gult betyder råd att se över och minska sitt spelande, med röd signal får man rådet att kontakta en spelrådgivare – på Spelinstitutets hjälplinje.

Under de fyra första månaderna har 6 300 personer öppnat spelkonto hos Miljonlotteriet på Internet och omsättningen har uppgått till 2,3 miljoner kronor (av en årlig omsättning för hela Miljonlotteriet på 500 miljoner kronor).

– Än så länge är det bara befintliga kunder som köpt lotter på nätet, förklarar Mattias Westholm. Ingen har stängt av sig under de fyra första månaderna, men två kunder har öppnat spelkonto som de sedan stängt.

”Medlemmarna ska inte behöva skämmas”

– Om någon ska vara duktig på spelansvar så är det IOGT-NTO-rörelsen och det lotteri som rörelsen äger, säger Ludwig Alholt. Och det vill vi förmedla till rörelsen. Medlemmarna ska inte behöva skämmas, de ska kunna vara stolta över ett lotteri med både bra produkter och bra spelansvar.

Förutom med Spelinstitutet samarbetar Miljonlotteriet också med Växjö spelprevention (se separat artikel), som Curt Thapper, själv tidigare spelberoende, tagit initiativ till.

– Vi har en dialog med dem sedan flera år, framför allt om nätspel, säger Ludwig Alholt. Och vi ger oss inte förrän Curt Thapper är nöjd!

***

Fakta: Riskfaktorer för spelberoende

* Ålder: Ju tidigare debut, desto större risk
* Frekvens: Ju oftare och ju mer man spelar/kan spela, desto större risk
* Skicklighet: Ju större möjlighet att påverka/tro att man kan påverka utfallet, desto större risk
* Bedömd vinstchans: Ju större chans att vinna, desto större risk

Fakta: Spelutredningen
IOGT-NTO och andra folkrörelser väntar spänt på en proposition från regeringen om framtidens spel . Den var aviserad till hösten men finns inte längre med på listan över regeringsförslag.Propositionen är regeringens svar på den statliga Spelutredningen, som presenterades i slutet av förra året. Den föreslår bland annat att statliga Svenska Spel är de enda som ska få bedriva spel på Internet. Det betyder att folkrörelserna stängs ute från den marknad som enligt alla bedömare kommer att växa snabbt på de traditionella lotteriernas bekostnad. IOGT-NTO och Miljonlotteriet har, liksom A-lotterierna, Postkodlotteriet, Folkspel med flera protesterat mot förslaget.

Mer från Accent