Nykterhet

Ny ordförande i Nyktra Socialister

Vid Nyktra Socialisters kongress i helgen valdes Emma Laursen till ny ordförande. Föreningen ska mer fokusera på att utveckla en feministisk analys.

– Det behövs mer diskussion om hur alkohol upprätthåller och förstärker patriarkatet, säger Niklas Christerson, omvald styrelseledamot, i föreningen.

Vid organisationens andra kongress, som hölls i söndags i Skarpnäck, valdes Emma Laursen från Uppsala till ny ordförande.

Nyktra Socialister bildades 2011 och vill bl a utveckla arbetarrörelsens alkohol- och narkotikapolitik, droger ur ett socialistiskt och feministiskt perspektiv och verka för alkoholfria arrangemang.

– Jag tycker det var bra att kongressen valde att förtydliga att det är ett problem att många vänsterorganisationer arrangerar s.k. stödpubar och därmed blir ekonomiskt beroende av alkoholförsäljning, säger ordförande Emma Laursen i en kommentar.

Kongressen inleddes med att Åsa Hagelstedt, medlem i Vänstern och IOGT-NTO, höll föredrag om samband mellan alkoholkultur och könsmaktsordning.

En konferens om genusperspektiv på alkohol och andra droger planerar Nyktra socialister arrangerar i höst.

Mer från Accent