CAN

Ny CAN-ordförande brinner för barnfrågor

I somras utsågs Yasmin Bladelius av regeringen till ordförande för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Hallå där, Yasmin Bladelius! Du är den första kvinnliga ordföranden i organisationens 118-åriga historia. Hur känns det?

– Oj, är jag. Det visste jag inte. Då var det på tiden.

Har du hunnit sätta dig in verksamheten?

– Ja, det tycker jag. Det är sjätte året jag sitter i Riksdagens socialutskott. Där har jag jobbat nära CAN:s förre ordförande Hans Hoff, så jag hade en god kännedom om organisationen innan jag började. Annars är det en komplex verksamhet att få grepp om.

Varför är CAN viktigt?

– Det är jätteviktigt, inte minst forskning och statistik, som den senaste rapporten som uppskattar hur många barn som drabbas av föräldrars drickande. De kunskapshöjande insatserna är helt avgörande för att man ska kunna fatta riktiga beslut på olika nivåer.

Vilka frågor har du ansvar för i socialutskottet?

– Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel samt barnfrågor och psykiatri. 

Är det någon fråga du brinner extra för?

– Jag blev politiskt engagerad för att jag tycker att barnfrågorna är så otroligt viktiga. Det är den frågan jag känner mest för, men alla de frågor jag har hänger ihop och bär på varandra. Rapporten som visar att 320 000 barn påverkas negativt av föräldrars drickande är ett exempel på det.

Har du någon vision för CAN:s framtid?

– Ja, jag skulle önska att CAN når ut mer med sina undersökningar och statistik för att hjälpa kommuner och regioner. 

Vad gjorde du innan du blev riksdagsledamot?

– Jag var kommunpolitiker i Helsingborg en mandatperiod 2010–2014. Innan dess arbetade jag på HSB.

Mer från Accent