UNF

Nu lanseras Festaloz – pillret som ska ge skoj utan problem

Alkoholens positiva effekter är till stor del bara placebo. Det menar UNF:s tankesmedja Fake Free, som nu introducerar pillret Festaloz – för den som vill ha kul utan sprit.

Tankesmedjan Fake Free drivs av UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund och arbetar med att ifrågasätta normer och myter kring alkohol. Man menar att många av alkoholens positiva följder egentligen inte har några vetenskapliga belägg. Som ett inlägg i debatten lanserar de nu placeboprodukten Festaloz.

– Alla känner till nackdelarna med att dricka alkohol, det hjälper inte att säga det igen och igen till folk. Men om vi kan visa att fördelarna orsakas av placebo kanske det kan väcka en debatt, säger Simon Tullstedt på Fake Free.

Reaktionerna har varit blandade. Vissa tycker att det är en kul grej medan andra tycker att UNF absolut inte ska försöka göra något som efterliknar droger.

– Vi vinner ingenting på att alla tycker att allt vi gör är jättebra. Lyckas vi skapa reaktioner och en debatt så är det bra, säger Simon Tullstedt.

Simon Tullstedt menar att beteendet under en fylla inte går att koppla ihop med alkohol rent medicinskt. I själva verket är det personens förväntningar på att känna sig upprymd eller avslappnad som avgör vilken effekt alkoholen får.

– Om vi påstår att en produkt har samma effekter som alkohol, men som folk förstår direkt inte har det så kan vi få till en skepsis. Och sedan hoppas vi att samma skepsis riktas mot alkoholens placeboeffekter, säger Simon Tullstedt.

Mer från Accent