NBV

NBV största studieförbundet i Kramfors

Förra året blev Kramfors en av de kommuner där NBV är studieförbundet som anordnar flest cirklar och når flest människor. Framgången stavas bredd, service och ett stort intresse.

I år förväntas NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsförbund, bli Sveriges fjärde största studieförbund med bortåt 60 000 cirkeldeltagare. Men på några orter är NBV faktiskt det största studieförbundet. I Kramfors har man länge framgångsrikt nått många lokalbor – och i takt med det ökande antalet flyktingar har man även dragit igång många cirklar för och med nysvenskar.

– Anledningen att vi i Kramfors har så många cirkeldeltagare är att vi är breda i vårt utbud och att vi ger bra service till dem som startar cirklar. Med bredd menar jag att vi har många olika typer av cirklar och når alla åldersgrupper och kategorier människor. Jag brukar säga att vi erbjuder allt ifrån virkning, matlagning, hantverk av olika slag, körsång och bokcirklar till folkrace. Vi har också många spännande kulturarrangemang, säger Eva Tånneryd på NBV i Kramfors.

Hon menar att studiecirkeln fungerar som mötesplats på mindre orter. I storstäderna konkurrerar den med annat. Men i en by är studiecirkeln kanske det enda som finns – och då kommer folk.

– Jag tror också att det är viktigt att vi som jobbar på NBV syns ute i verksamheten och hjälper till med biljettförsäljning och annat. Vi är även behjälpliga med marknadsföring och ger på så vis bra service. Alla har inte kunskap om hur man lägger upp en annons på internet, så det kan vi hjälpa till med, säger Eva Tånneryd.


På senare tid
har antalet cirklar för asylsökande ökat. Det handlar förstås om svenskundervisning, men också om kulturarrangemang, internationella caféer, Valborgsfirande och mer informella mötesplatser, där svenskar och asylsökande kan lära känna varandra.

– Vi har även invandrare som själva leder cirklar. En kvinna leder en cirkel i bakning och matlagning, säger Eva Tånneryd.

– Vi känner oss förstås både stolta och glada över att vår verksamhet blomstrar i Kramfors. Det ger ringar på vattnet och vi kommer in i folks medvetande, vilket gynnar hela nykterhetsrörelsen.

Även NBV i bland annat Östra Göinge, Hässleholm, Kalmar och Gislaved har en omfattande studiecirkelverksamhet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer